Olli Rehn, som er foreslått som kommissær med ansvar for økonomiske og pengepolitiske forhold, sa i en høring i Europaparlamentet mandag at uroen rundt Hellas' økonomi og andre kriserammete europeiske stater kan føre til "en veldig alvorlig utfordring" for euroen.

Rehn er i dag kommisær for utvidelsen av EU, men er altså foreslått til en av toppjobbene i den nye kommisjonen.

Rehn garanterte å bruke "alle midler" for å hjelpe medlemsstatene å gjenopprette sine finanser og overholde sine vilkår for stabilitets- og vekstvedtaket, som setter betingelsene for de offentlige finansene, skriver Financial Times mandag kveld.

Han aviste oppfordringer fra noen medlemmer av Europaparlamentet om å innføre sanksjoner eller andre tiltak ovenfor stater med store utfordringer, men foreslo at de heller skal ha "insentiver" for å oppfordre dem til en bedre økonomisk styring.

Rehn var særlig bekymret for Hellas.

- Problemet i Hellas er knyttet til det store underskuddet og den raskt økende offentlige gjelden, noe som er et veldig alvorlig problem, særlig for Hellas, landets innbyggere og skattebetalere. Det kan selvfølgelig også ha mulige smitteeffekter for hele eurosonen, sa Rehn under høringen, ifølge Financial Times.

Rolig marked
Det har vært ganske små bevegelser i rente- og valutamarkedene det seneste døgnet. Det var få sentrale internasjonale makrotall på kalenderen både mandag og i dag tirsdag.

I Norge fikk vi mandag inflasjonstall for desember. Kjerneinflasjonen steg 2,4 prosent på årsbasis, mot en ventet oppgang på 2,3 prosent.

"Prisveksten er imidlertid helt i tråd med Norges Banks prognoser, og tallene gir dermed sentralbanken lite grunnlag for å revurdere sine renteforventninger. Tallene skapte dermed heller ikke de store reaksjonene i markedet. Importert kjerneinflasjon økte noe fra november, men var fortsatt lavere enn den innenlandske kjerneprisveksten. Vi venter at de importerte prisene vil trekke ned fremover, som følge av en sterkere kronekurs og et lavt internasjonalt inflasjonspress", skriver DNB Nor Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Meglerhuset fastholder at de venter neste renteøkning fra Norges Bank i mars. Nordea Markets fastholder at heller ikke de venter en renteøkning i februar.

Sverige publiserte tirsdag inflasjonstall for desember, hvor KPI steg 0,2 prosent på månedsbasis. I en sammenstilling gjort av SME Direkt var det ventet en uendret indeks.

Fra USA kommer det statistikk for handelsbalansen i november, hvor det er ventet et underskudd på 34,6 milliarder dollar.

Les også:

Disse landene er nærmest stupet

"Alle" tror på sterkere krone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.