Den norske kronen fortsetter å styrke seg tirsdag samtidig som at uroen rundt Hellas-probleme tiltar i styrke.
Oppgangen i oljeprisen den seneste tiden bidrar også til å støtte opp om kronestyrkingen.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken skriver i sin morgenrapport tirsdag at han er en "smule bekymret" over at kronen styrker seg på situasjonen i Hellas.
- For vi kan nå ikke se bort fra at denne situasjonen kan gi et nytt kronerally, som så vil skape nye problemer for industrien, skriver han.
En dollar koster tirsdag morgen 5,87 kroner, mens man må ut med 7,84 kroner for én euro. Et britisk pund koster 9,0 kroner.
Enda en grunn til å vente
Neste uke er det rentemøte i Norges Bank, og stadig flere makroøkonomer tror nå at sentralbanksjef Svein Gjedrem kan komme til å vente enda ett rentemøte for han jekker opp styringsrenten.
- Den gode siden av kronestyrkingen og problemene i industrien er at det gir Norges Bank enda en grunn til å vente til St. Hans med neste rentehevning. Selv om dette naturligvis er usikkert, heller vi i retning av å vente dette, skriver Mork.
Styringsrenten i Norges Bank har siden 17. desember vært på 1,75 prosent. Makroøkonomene har skjøvet sine forventninger til den neste rentehevingen stadig lenger frem i tid etterhvert som markedsuroen har steget blant annet på grunn av problemene i eurosonen.
Betydelig interesse for kronen
- Styrkingen i den norske kronen må ses i lys av en høy og stigende oljepris og god børsutvikling. I tillegg har det lenge vært betydelig interesse for norske kroner som følge av de solide norske statsfinansene, skriver makroøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i sin morgerapport.
Han peker på at den importveide kronekursen (I44) nå ligger rundt 88,2, som er noe sterkere enn Norges Bank i sin rapport i mars anslo som snitt for hele 2010.
- Og nettopp forventingene om at Norges Bank vil sette renten opp på møtet 5. mai kan også ha vært kronepositivt. Spørsmålet som nå reises er om kronen er blitt så sterk at Norges Bank av den grunn utsetter renteøkningen til juni, skriver Magnussen, og legger til:
- Vi tror ikke det. Rentene har ikke blitt satt opp siden desember og mange forhold ved norsk økonomi tilsier at styringsrenten bør være høyere enn 1,75 prosent. For eksempel utvikler forbruket seg relativt sterkt og arbeidsledigheten er lav.
Les også:
<b>- Spøker for renteøkning i mai</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.