- Jeg er bekymret, sier Indias statsminister Manmohan Singh.

Gnisningene mellom landene før G20-møtet i Seoul i november øker. Valutakrigen er et faktum etter at Brasil på mandag hevet avgiftene på kjøp av obligasjoner og valuta i landet, for å demme opp for utenlandske investeringer, og dermed hindre ytterligere styrking av den brasilianske realen.

Les også: - Nå er vi i en valutakrig

Samtidig har USA lagt press på Kina, som USA beskylder for å holde kursen på yuan kunstig lav. Landet mener at eksportfordelen Kina får som følge av dette går på bekostning av USA, og representantenes hus har allerede godkjent et lovforslag for å kunne innføre straffetoll på kinesisk import.

Indias Singh er bekymret for det tynnslitte samarbeidsforholdet mellom G20-landene, som også ble bekreftet av den britiske sentralbanksjefen Mervyn King tirsdag. Han advarte om at uenighet om valutakursene kan føre til handelsproteksjonisme.

- Det kan føre til det samme som i 1930-årene, nemlig en katastrofal kollaps i verdensaktiviteten, sier Singh i et intervju med Financial Times.

I alvorlige problemer
India har lenge pekt på at G20-landene er delt mellom gjeldstyngede land, som USA og Storbritannia, og kreditorlandene, som Kina. Kunstig lave valutakurser i Asia, og massiv pengetrykking i gjeldstyngede land, har ført til en farlig ulikhet i oppfatningene til G20-landene.

G20-kom sammen for to år siden for å stabilisere finanssystemet i forbindelse med finanskrisen, men agendaen til de forskjellige landene er nå så ulik at det kan stagge den økonomiske gjeninnhentingen.

- Man er ikke enige om diagnosen. Vi har mistet konsensus på hvordan vi skal takle situasjonen. Det er det jeg bekymrer meg for i forhold Seoul-konferansen. G20 er i alvorlige problemer, sier Singh.

Bare et tidsspørsmål
Selv om ikke valutautfordringene formelt står på planene for G20-møtet i Seoul i november, er det ventet at det vil være et sentralt tema.

I sin tale tirsdag sa Storbritannias Mervyn King at samarbeidsånden som var så tydelig på 2008-møtet, nå er forsvunnet.

- Man har ennå ikke erkjent behovet for samhandling, og hvis man ikke gjør det er det bare et tidsspørsmål før et eller flere land tyr til proteksjonisme som det eneste instrumentet for å støtte opp om rebalanseringen, sa han.

Les også: - Amerikanere er rett og slett inkompetente

<b>- Kina kjemper en defensiv krig</b>
<b>- Det siste vi trenger nå</b>
<b>Nytt våpen mot spekulantene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.