I en tale på Arctic Securities-konferansen i dag tok Sigbjørn Johnsen for seg de langsiktige utfordringene for finanspolitikken.

En viktig lærdom av krisen er at markedene ikke kan overlates til seg selv. Myndighetene må regulere markedene for å ivareta interessene til fellesskapet, sa Johnsen.

Les hele talen hans her (ekstern lenke)

Han pekte på at det er et moralsk paradoks at flere land har brukt milliarder på å reparere skadene fra finanskrisen.

- Vi vil ikke ha et samfunn der samvittighetsfulle arbeidere må betale for spekulantenes gevinster. Og vi vil heller ikke at våre barn og barnebarn skal betale for en ubetenksomhet begått av sine forfedre, sa finansministeren.

- Må stenge smutthull
Den globale finanskrisen har vist behovet for bedre regulering av finansmarkedet og tilsyn både nasjonalt og internasjonalt, understreket Sigbjørn Johnsen.

- Noen av røttene i krisen kan bli funnet i den sterke veksten i finansielle produkter og finansinstitusjoner som slapp unna regulering og tilsyn. Med nært knyttede globale finansmarkeder trenger vi tilstrekkelige internasjonale regulatoriske standarder, sa han.

Alle relevante finansielle aktører og alle typer finansielle instrumenter bør være underlagt regulering og tilsyn, påpekte han.

- Vi må stenge gapene og alle smutthull og oppnå sterkere kapitalkrav og bedre risikostyring, sa Johnsen.

- Viktig arbeid gjenstår
Betydelig arbeid er allerede gjort, men viktig arbeid gjenstår, ifølge finansministeren.

- Situasjonen krever en ånd av samarbeid og vilje til å trekke sammen. Hvis vi ikke klarer å bli enige om bedre standarder internasjonalt, risikerer vi å ende opp med et økonomisk system som ikke tjener den globale økonomien bedre enn den vi hadde før. Norge er en sterk tilhenger av å forbedre regulering og tilsyn med banker og andre finansinstitusjoner, sa Johnsen.

Han viste til at regjeringen nå er i ferd med å implementere det nye EU-direktivet som blant annet har forskrifter som begrenser bonuser til ledende ansatte i banker og andre finansinstitusjoner.

Les også: - Blodbadet blir blodigere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.