Hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe på Gullfaks-feltet trekker seg fra vernetjenesten. Han sier han ikke lenger kan stå inne for sikkerheten på det store Nordsjø-feltet.
- Det er en helhetsvurdering som ligger bak, jeg kan ikke lenger stå inne for sikkerhetsarbeidet på Gullfaks-feltet, sier Waltherzøe til DN.no.
Statoil-feltet Gullfaks har store utfordringer det siste året med trykkproblemer, lekkasjer og en alvorlig nestenulykke på feltet. Statoil har i det siste stengt ned 50 brønner på feltet på grunn av sikkerhetsproblemer og vanskelige grunnforhold. Statoils ledelse samarbeider med ansatte og hovedverneombudene om tryggere bore- og brønnoperasjoner og Waltherzøe sier hans avgang ikke er knyttet til dette arbeidet.
Stor omorganisering
- Jeg trekker meg som hovedverneombud fordi ledelsen nå legger stadig nye hindringer i veien som vanskeliggjør utførelsen av jobben som hovedverneombud, sier han.
Statoil er i ferd med å omorganisere verneombud-tjenesten. Istedet for fire fulltids hovedverneombud på Gullfaks som har ambulert på de tre Gullfaks-plattformene, skal feltet ifølge Statoils nye plan ha ni ansatte som blir deltids-hovedverneombud ved siden av ordinær jobb. Ombudene skal også kun ha ansvaret for én plattform hver, ikke hele Gullfaks slik som i dag. Verneombudene skal heller ikke virke i mer enn ett år av gangen.
- Jeg mener jeg nå har såpass uholdbare arbeidsforhold. Den lokale plattformledelsen ønsker å detaljstyre hvilke saker vi i verneombudstjenesten skal jobbe med, sier han.
- Nye toner
Han mener den nye hverdagen etter omorganiseringen gir mye dårligere arbeidsforhold.
- Jeg var på Gullfaks B forrige onsdag og ville over på Gullfaks A. Da ble jeg nektet adgang til plattformen fordi plattformledelsen nektet å sette meg på passasjerlisten til shuttle-helikopteret - det ble begrunnet av økonomiske årsaker. Det skjedde nyilg med et annet verneombud også. Det er helt nye toner fra ledelsen.
Waltherzøe sier verneombudtjenesten har sendt en bekymringsmelding til Petroleumstilsynet hvor de argumenterer for at den nye organiseringen på sokkelen kan få følger for liv og helse.
- Spesielt nå i en tid hvor Gullfaks har veldig mange og tunge utfordringer, så er det helt uforståelig at de ønsker å omorganisere vernetjenesten på denne måten. Statoil omorganiserer og legger såpass store hindringer i veien for hovedverneombudtjenesten sammen med stadig ny ledelse på Gullfaks-feltet. Det er i seg selv en sikkerhetsrisiko, mener Waltherzøe.
- Den siste tidens hendelser ser Statoil-ledelsen som enkelthendelser. De nekter å se den røde tråden; En omorganisering og byråkratisering av selskapet vi ikke har sett maken til.