Statoil arrangerer i dag sin årlige høstkonferanse på Det norske teateret. Med 750 tilskuere i salen presenterer det internasjonale energibyrået IEA sin årlige rapport om verdens energifremtid.

IEAs visepresident Richard H. Jones presenterte IEAs syn for journalister i forkant av konferansen. IEA tegner et dystert bilde av utsiktene til å unngå en katastrofal oppvarming av kloden. Muligheten for å nå togradersmålet er nå svært liten.

Les mer: IEA-sjef med kraftig advarsel til verden

Må prise CO2
Det er mange år siden IEA for første gang ga klimaproblemet hovedrollen i sin energirapport, men i år er tonen langt skarpere, og organisasjonen er klare på at det nå er nok snakk.

-Det viktigste verden kan enes om er en felles pris på CO2, sier Jones, et syn som i løpet av formiddagen fikk sterk støtte av Statoil-sjef Helge Lund og energiminister Ola Borten Moe.

- Oljeselskapene tjener veldig mye penger. Gjør oljeselskaper nok for å sikre en bærekraftig energifremtid?

- Jeg vil ikke sette meg som dommer over det. Oljeselskapene er i oljebransjen, og jeg forventer ikke at de skal gå over i helt andre energiformer. Men hvis jeg hadde fått foreslå en investering for dem, så hadde jeg oppfordret til å investere i deres egen fremtid i fangst og lagring av karbon (CCS), sier Jones.

Kull er den store synderen
IEAs rapport viser et enormt behov for mer energi. De siste ti årene har femti prosent av veksten kommet fra kull. Det er det største enkeltproblemet i klimakampen.

-Verdens energibehov er så stort at vi trenger stort sett alt, vi trenger olje, gass og kull. Men vi trenger også teknologi som gjør energien renere. Og en av de tingene jeg vil håpe på at selskaper som lager hydrokarboner er at de investerer mer i teknologi som CCS, for CCS er en vei der man kan dra fordel av suksess av forskningen, og bruke drivstoffet de produserer på en mer miljøvennlig måte. Statoil driver noen av de få prosjektene vi har i verden, og har holdt på med det i mange år. Prosjektene har lagret millioner av tonn CO2 - problemet er at vi trenger å lagre milliarder av tonn. Vi trenger en dramatisk oppskalering av CCS rundt omkring i verden, konkluderer Jones.

- Oppfordrer dere selskaper som for eksempel Exxon til å investere i CCS?

- Vi oppfordrer alle til å invester ei CCS, men det er et poeng at det ikke er så relevant for oljeforbruk, men for kraftproduksjon. Det betyr gass og kull, og siden gass er mye renere enn kull i, er det på kull den største effekten kan komme, sier Jones.

Tilleggsutfordringer
Siden sist IEA presenterte sine fremtidsutsikter har oljeproduserende land i Nord-Afrika gått gjennom en revolusjonsbølge, Japan har opplevd en fatal kjernekraftulykke etter jordskjelvet i Fukushima og den vestlige verden har fått store finansielle problemer.

IEA: Frykt for kjernekraft kan gi klimakrise

Sammen representerer utviklingen ekstrautfordringer i klimakampen. Den finansielle uroen gjør at investeringene i fornybarenergi og energieffektivitet faller.

Fall i kjernekraft kan i verste fall føre til en verre klimasituasjon, men i IEAs hovedscenario er det bare i Europa investeringene i kjernekraft faller, og globalt sett teller ikke det mye.

I Nord-Afrika er den libiske oljeproduksjonen allerede på vei tilbake, raskere enn IEA hadde forestilt seg.

Forrige uke presenterte Oljeindustriens Landsforening sitt syn på energifremtiden.

Les mer: CO2-rensing tvinger seg frem (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.