Jakten på volum har fristet mangt et nordisk ikt-selskap på handletur i året som gikk.

De norske it-bedriftene var intet unntak - de kjøpte og solgte bedrifter for tilsammen 20 milliarder kroner ifjor.

Les: It-handel for 20 milliarder

Litt mer forsiktig
Analytikerne venter flere oppkjøp i år, men senioranalytikler i IDC Nils Molin tror motivasjonen vil endre seg.

- Jeg tror vi går inn i en annen fase nå. I 2007 handlet mye om å kjøpe tilgang til ressurser. Det temaet vil forsvinne, fordi markedet vil roe seg i år, sier Molin.

Han tror etterspørselen fortsatt vil være høy, men at det er noe usikkert hvordan markedet vil utvikle seg til neste år.

Han tror lederne vil være noe mer forsiktige i sine oppkjøp i tiden fremover.

- Det vil fortsatt være en del konsolidering i ikt-bransjen, men nå vil motivasjonen være stordriftsfordeler. De vil legge mer vekt på å kunne "regne hjem" handelen, sier Molin.

EDB på " alles" lepper
Analytiker i Enskilda, Ole Petter Kjerkreit, tror EDB Business Partner kan stå foran en konsolidering i året som kommer.

- Ledelsen i EDB har jo signalisert at den er åpen for større nordiske struktursammenslåinger. Det er en betydelig sjanse for at det skjer i år, sier Kjerkreit til Dagens Næringsliv.

EDB har vært en het oppkjøpskandidat i flere år, og har også selv slukt flere selskaper. Hva som skjer med EDB avhenger i stor grad av hva majoritetseier Telenor gjør med sin aksjepost.

- EDB kan både kjøpe eller bli kjøpt. Før eller siden ligger nok det i planen, sier Molin til Dagensit.no.

EDB-sjef Endre Rangnes har satt som mål at EDB skal omsette for åtte milliarder kroner innen utgangen av 2008.

- EDB er et av de selskapene som har behov for å kjøpe nå. Det må til for å nå dette målet, men jeg vet ikke om et oppkjøp vil komme i Sverige, Danmark eller lenger øst, sier Molin.

Han tror EDB vil gjøre et større oppkjøp, heller enn flere små.

Flere frister
Kjerkreit mener det er flere selskaper som industrielt passer til EDB, og nevner både svenskfinske TietoEnator, norske Hydro IS Partner og danske Kommunedata.

Molin mener det er TietoEnator som er mest aktuelt for EDB i dag.

- Jeg kan se for meg at EDB kjøper en del av TietoEnator, for eksempel finansvirksomheten, driftsdelen eller begge to, sier Molin.

TietoEnator sliter med store finansielle problemer, og har iverksatt store kutt.

Les: TietoEnator skal spare 800 millioner

Copenhagen Capital som er storaksjonær i EDB Business Partner og TietoEnator, er meget interessert i å skape en nordisk it-gigant med en markedsverdi på rundt 15 milliarder kroner.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte opp om en fusjon mellom disse to selskapene, sa sjefen for investeringsselskapet Jonathan Bailey til Dagens Næringsliv like før jul.

Les: Vil skape nordisk it-gigant

Både EDB-sjef Endre Rangnes og stor-eier Telenor var tilbakeholdne med å kommentere saken.

Tror på flere fusjoner
Espen Torgersen i Carnegie sier investorenes frykt for å tape penger dersom de sier nei til en fusjon medfører at det er større sjanse for flere slike sammenslåinger.

- Når aksjemarkedet blir noe mer usikkert, tror jeg flere selskaper vil være mer opptatt av det industrielle aspektet for en fusjon enn det finansielle. På telekomsektoren har man sett at konsolideringen i Norge er industrielt drevet, sier han til Dagens Næringsliv.

Torgersen tror bredbåndtelefoniselskapet Telio er en oppkjøpskandidat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.