- En raskt økende gjeldsbyrde vekker bekymring, sier administrerende direktør Øystein Olsen i Statistisk Sentralbyrå i forbindelse med fremleggelsen av rapporten "Økonomisk utsyn over året 2009" torsdag.

Olsen snakker om den svulmende statsgjelden og de gigantiske budsjettunderskuddene som nå tynger hele eurosonen. Frykten for langvarig trøbbel i Europa har gjort at SSB er mer pessimistiske nå enn det var før jul.

- Problemene gjelder for Hellas spesielt, men det gjelder også andre land i den europeiske periferien, sier han.

- Hvis ikke man rydder i dette er det risiko for at problemet sprer seg. Samtidig advarer OECD og IMF mot å trekke tilbake stimulansene, fordi det kan kvele oppgangen i sin spede begynnelse, legger han til.

Eurokræsj kan bli alvorlig
Olsen sier til DN.no at markedene er bekymret for utviklingen, og tror at euroen kan komme under press.

- Det vil være alvorlig for Europa, sier han.

Eurosonen har gjennom eurosamarbeidet felles sentalbank med felles styringsrente. Den europeiske sentralbanksjefen Jean-Claude Trichet kan få mer enn en lett hodepine fremover, når han skal bestemme hvilke land han skal ta mest hensyn til når han skal sette renten.

- Det er et generelt dilemma for enhver pengeunion. Situasjonen er veldig forskjellig i de ulike landene med tanke på gjeldsgrad og andre problemer. Nå møter man problemene og baksiden ved å ha en valutaunion, sier han.

- Samtidig har man mange fordeler, særlig for fattigere land i Europa. Jeg er helt sikker på at Europa kommer til å anstrenge seg for å komme ut av disse problemene på en god måte, legger han til.

Kan få nye regler
Landene i eurosonen har fått midlertidig tilltalelse til å gå vekk fra de relativt strenge kravene om gjeldsgrad og underskudd på statsbudsjettet under finanskrisen, som er nedfelt i vekst- og stabilitetspakten.

Ikke ett av landene oppfyller per i dag kravene.

- Nå har det sprukket fullstendig i den kraftige krisen de er inne i. De kommer til å dra erf#229er av det, og det kan tenkes at de vil komme frem til nye regler for hvordan de skal håndtere stabilitetspakten, sier han.

Det økonomiske uføret Europa nå er inne i kan føre til at den europeiske sentralbanken ECB kan komme til å skyve rentehevingene lenger frem, som kan hindre en eventuell renteheving i Norge i mars.

Vi er urolige
Sentralbanksjef Svein Gjedrem er svært bevisst på den sterke kronekursen, og for stor renteforskjell til utlandet kan trigge nye kronebyks.

- Vi legger til grunn noe lavere rente enn Norges Bank har skissert. Går det dårligere i Europa vil ECB være mer konsevativ og vente lenger, og det påvirker norsk rentesetting, sier han.

- Vi er litt pessimistiske og urolige på vegne av den økonomiske utviklingen i Europa, legger han til.

Les også: - Vanskelig å heve renten nå

Euroen dykket tidligere torsdag under åtte kroner, og ligger nå rundt sitt svakeste nivå mot kronen på halvannet år: 1 euro = 7,99 kroner

Euroen handles fredag morgen til 8,08 mot kronen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.