Oljebransjen skjelver etter katastrofen i Mexicogulfen. BP og Transocean opplever at aksjekursene stuper, og resten av bransjen regner i første omgang på hva seks måneders pause i oljeboringer i amerikansk farvann vil bety for lommeboken.
Patrice de Viviès, Totals sjef for virksomheten i Nord-Europa, tror, uansett utfall av granskningen av ulykken, ikke på en full stopp i oljeletingen.
- Spørsmålet om hva konsekvensene blir må besvares med at verden trenger energi. Og verden trenger energi fra dypvannsfelt, fra ukonvensjonelle kilder og fra arktiske strøk, sier han til DN Energi på Statoils industriseminar i Hammerfest.
Evne til ansvarlighet?
Men han mener det er et annet spørsmål som dukker opp, som ikke er direkte knyttet til ulykken. Han spør seg om man har vurdert selskapenes evne til å stå gjennom en slik turbulens som BP opplever akkurat nå. Når verdiene stuper blir selskapenes økonomi og lånekapasitet akutt forverret.
- Vi ser akkurat nå hvordan én ulykke i én letebrønn påvirker ett stort selskap som BPs verdisetting og økonomi.
Les også: - En død-pelikan-diskusjon
- Spørsmålet er om alle selskapene som opererer i lignende forhold offshore er i stand til å takle en slik situasjon, både økonomisk og mannskapsmessig? Man må kanskje se på størrelsen på selskapene som står ansvarlig offshore, sier han.
I Norge har antallet små selskaper som driver med leting eksplodert siden 2000.
- Må lage felles beredskap
Selv om årsaken til ulykken ikke er klar, er det åpenbart for de fleste at ulykken får konsekvenser for oljeselskapenes virksomhet både i Mexicogulfen og andre steder på kloden der det bores på dypt vann eller under høyt trykk.
De Viviès beskriver situasjonen som dramatisk. Han mener det er på høy tid at oljeselskapene samarbeider om beredskapsplaner.
-Vi må lære av denne ulykken og så må vi alle dele den kunnskapen vi erverver, sier han. Han
-Men tror du at det virkelig kommer til å skje når situasjonen roer seg og man faller tilbake i hverdagens rutiner?
-Ja, det er noe vi snakker konkret om nå blant internasjonale oljeselskaper i Europa.
- Ikke sammenlignbart
Han mener at det er mye som taler for at ulykken ville fått mindre konsekvenser i Nordsjøen, og at det skyldes historiske erf#229er.
- Det er ikke samme forhold i Nordsjøen som i Gom. Her har vi hatt ulykker før, blant annet Piper Alpha-ulykken på 80-tallet. Det har ført til at en rekke ekstra sikkerhetstiltak er satt i verk.
Les også i dag: Trønder håver inn på oljekatastrofen
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.