Finansministrene i eurosonen ble i helgen enige om en redningspakke på ti milliarder euro til Kypros. Betingelsene i lånepakken fra EU og IMF har allerede skapt kraftige reaksjoner:
- Bankinnskudd på mer enn 100.000 euro i kypriotiske pålegges en engangsskatt på 9,9 prosent
- Bankinnskudd på under 100.000 euro pålegges en engangsskatt på 6,75 prosent
I bytte skal kontoinnehaverne får aksjer i de kypriotiske bankene.
Tømmer kontoene
På Kypros er bankene stengt på grunn av helligdag mandag. I løpet av helgen har mange kyprioter forsøkt å ta ut så mye penger som mulig i minibanker. I finansmarkedene har reaksjonen heller ikke latt vente på seg. Euroen falt kraftig i helgen, samtidig som børsene i Asia og Europa faller markert tilbake.
- At man nå har åpnet for å beslaglegge penger fra innskytere i europeiske banker skaper frykt for at man kan gjøre noe tilsvarende i spanske og italienske banker. EU-lederne bedyrer at løsningen for Kypros er et spesialtilfelle, men det spørs om det er nok til å roe markedene, skriver seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.
De store børsene i Europa, som Frankfurt, London og Paris, er ned rundt én prosent, mens børsene i Madrid og Milano faller rundt to prosent. Italienske og spanske statsrenter stiger også noe mandag.
I markedet venter man nå spent på hvordan de amerikanske børsene vil reagere på nyhetene fra Kypros.
Frykter smitte
Argumentet for å innføre engangsskatten er at landet uten denne inntekten ville trengt en redningspakke på 17 milliarder euro. Landet har fra før en statsgjeld på i overkant av 15 milliarder euro, ifølge tall fra Eurostat ved utgangen av tredje kvartal ifjor.
Med en pakke på 17 milliarder euro ville landets samlede statsgjeld økt til mer enn 140 prosent av bnp, sammenlignet med rundt 84 prosent ved utgangen av tredje kvartal.
Det kypriotiske parlamentet skulle etter planen møtes mandag for å stemme over vedtaket. Flere partier har vist motstand mot innskuddsskatten. Uten en enighet i parlamentet kan bankene komme til å bli stengt også tirsdag.
- Tiltaket med å kutte bankinnskudd er svært kontroversielt. Den kypriotiske regjeringen gikk også til valg på at de ikke skulle røre folks sparepenger i en eventuell spareplan. Frykten er nå at det å kutte i folks sparepenger skal utløse full panikk og kapitalflukt. Særlig frykter man at greske, russiske og britiske kunder, som eier rundt 50 prosent, av de totalt 68 milliarder euro innskutt i kypriotiske banker vil trekke ut pengene sine, skriver seniorøkonom Kari Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken mandag.
- I tillegg er frykten at dette skal smitte over landegrensene og at folk skal løpe til bankene og ta ut pengene sine i andre kriserammede euroland som også kan komme til å trenge hjelpepakker, som feks Spania, skriver Due-Andresen.
Presser på for gjennomføring
Svekkelsen i euroen er den kraftigeste på 14 måneder, ifølge TDN Finans. Kredittratingbyrået Moody's mener at redningspakken på Kypros vil kunne skade ratingen for flere banker over Europa.
Representanter fra EU, inkludert en delegasjon fra den europeiske sentralbanken, ble lørdag sendt til Kypros for å presse på for en gjennomføring av tiltakene. Det ble påpekt at uten hjelp fra ESB så vil den finansielle sektoren i landet kollapse.
- Hvis de kypriotiske politiske lederne nå beslutter en mer progressiv skala for engangsavgiften på grunn av sosial rettferdighet, og det har samme økonomiske effekt, så er kommisjonen klar til å anbefale at eurogruppen bifaller en slik beslutning, sa sjef for eurogruppen Olli Rehn til Financial Times.
LES MER:
<b>Sjokk og raseri på Kypros</b>
<b>Kypros kan senke ratingen til europeiske banker</b>
<b>Oljeprisen presses ned av Kypros-uro</b>
<b>Kypros må innføre engangsskatt på inntil 9,9 prosent av alle bankinnskudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.