Antall positive veddemål på oljeprisen har steget til et rekordhøyt nivå de siste ukene. Dermed øker også faren for en kraftig korreksjon nedover i oljeprisen, advarer oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
- Når antall positive veddemål har økt ktraftig, er det også en risiko for at negative nyheter kan utløse motsatte bevegelser, skriver hun i en oppdatering mandag.
Rekrodmange positive veddemål
I forrige uke steg netto lange posisjoner i future- og opsjonsmarkedet til 387.041 på råvarebørsene i New York og London, viser tall fra markedsregulatøren Commodity Futures Trading Commission (CFCT), ifølge Reuters. Dette er det høyeste nivået som er registrert siden CFCT startet datainnsamlingen i 2006.
I løpet av sommeren har prisen på den amerikanske referanseoljen WTI steget markert. Mens et fat med levering én måned frem i tid kostet i overkant av 91 dollar, er prisen i dag på 105 dollar. Oppgangen har kommet etter en kraftig nedgang i amerikanske oljelagre, samt høyere etterspørsel i forbindelse med den såkalte kjøresesongen i USA.
Senere i uken kommer det imidlertid flere tunge nøkkeltall fra amerikansk økonomi som kan påvirke den videre prisutviklingen i oljemarkedet.
- Denne uken vil bli helt sentral fordi kalenderen er full av svært interessante og høyst viktige makroøkonomiske nøkkeltall som kan utløse store bevegelser i markedet, skriver Saltvedt.
Tettpakket kalender
Hun trekker spesielt frem fem hendelser som vil være viktige for oljemarkedet denne uken:
- Onsdag klokken 14.30: Første statistikk for veksten i USAs bnp for andre kvartal
- Onsdag klokken 16.30: De ukentlige lagertallene fra Det amerikanske energidepartementet
- Onsdag klokken 20.00: Rentebeskjed fra USAs sentralbank Federal Reserve
- Torsdag klokken 16.00: Aktivitetsindeksen ISM fra amerikansk industri
- Fredag klokken 14.30: Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra amerikanske myndigheter
Kan gi salgsrush
- En negativ overraskelse fra USA enten på onsdag eller fredag kan forårsake en kraftig salgsrush i risikable aktiva som olje. Med rekordbeholdningen av netto lange posisjoner kan en endring i markedsoppfatningen utløse en rask og stor avvikling av kontrakter og derfor forstørre en nedgang i oljeprisen siden flokkmentalitet vil føre til at investorene flykter fra markedet samtidig, skriver Saltvedt.
- En positiv overraskelse vil selvfølgelig kunne forårsake en enda større strøm av nye spillere i WTI-markedet og dermed dytte netto spekulative positive posisjoner enda høyere. Men etter vårt syn er oppsiden mer begrenset ettersom det fundamentale markedet ikke støtter mye høyere priser, skriver Saltvedt.
Hun peker på at en økende usikkerhet rundt Kinas økonomiske vekstpotensial og dermed etterspørselen etter olje og andre råvarer fremover ikke trekker i retning av høyere priser.
- Spesielt ikke etter fredagens melding om at Kina har gitt beskjed til mer enn 1400 bedrifter i 19 forskjellige industrier om å kutte overskuddskapasiteten i år. Noe som kanskje vil ha betydelig påvirkning for etterspørselen etter industrielle råvarer, drivstoff og olje til bruk for elektrisitetsproduksjon.
Hun holder derfor fast ved prognose om 108 dollar per fat for Brent-oljen for tredje kvartal.
LES OGSÅ:
Statoil-sjef Helge Lund om oljeprisen: - Vi er forberedt på betydelige svingninger
<b>- Forberedt på en smell i oljeprisen</b>
<b>Tror ikke oljeprisen stiger mer i år</b>
<b>- Dette vil gi mindre fart i norsk økonomi</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.