Selv om aksjemarkedene henter seg inn fredag ettermiddag, skaper gjeldskrisen i Dubai frykt for en ny runde med problemer i verdens finansmarkeder.

Investorer fra London til Sør-Korea merket fredag ringvirkningene av sjokkmeldingen to dager tidligere, da investeringsselskapet Dubai World erkjente at det ikke klarer å håndtere sine gjeldsforpliktelser.

Innrømmelsen sendte aksje-, råvare- og valutamarkeder ut i fritt fall, og på New York-børsene falt kursene med rundt 2 prosent kort etter åpningen fredag. Samtidig startet finansanalytikerne spekulasjonene om hvilke banker som nå kommer til å gå på tap.

– Verden følger med på om dette vil ha en stor innvirkning eller ikke. Dubai er som et lite vindu med innsyn til noe som kan være en ny finansiell tsunami, sier Cai Junyi fra selskapet Shanghai Securities.

– Tilbakeslag
Slett ikke alle tror situasjonen i Dubai er alvorlig nok til å utløse en ny finanskrise, og Storbritannias statsminister Gordon Brown sa fredag at verdensøkonomien er sterk nok til å takle denne typen problemer.

– Selv om dette er et tilbakeslag, så tror jeg vi vil få se at det ikke er av samme størrelse som de tidligere problemene vi har måttet håndtere, sa Brown.

Russlands statsminister Vladimir Putin mener kollapsen i Dubai viser hvor vanskelig det er å oppnå virkelig bedring i verdensøkonomien i kjølvannet av finanskrisen i fjor høst.

– Veien ut av krisen blir ikke enkel, og det er mulig vi vil se en varierende utvikling, sier Putin.

Han understreker likevel at han tror normaliseringen i verdensøkonomien kommer til å fortsette.

Aksjefall
Aksjemarkedene i Asia sank fredag for andre dag på rad, og i Hongkong og Sør-Korea var nedgangen på hele 5 prosent.

I Shanghai falt verdien av aksjene med rundt 2,5 prosent, mens den japanske Nikkei 225-indeksen gikk ned med drøye 3 prosent.

På de europeiske børsene opplevde investorene imidlertid en liten oppgang fredag ettermiddag. USA-børsene startet dagen ned godt over to prosent, men etter to timers handel har Dow Jones-indeksen hentet seg inn til et fall på 1,3 prosent.

Det antas at storbankene HSBC Holdings og Standard Chartered er blant de mest utsatte etter Dubai-kollapsen. Begge er tungt inne i Midtøsten og står i fare for å tape henholdsvis 3,5 og 1 milliarder kroner, ifølge beregninger gjort av Goldman Sachs.

Prangende emirater

Dubai melte onsdag at emiratet vil be kreditorene til Dubai World om minst seks måneders utsettelse på nedbetalingen av det statlige selskapets gjeld på 340 milliarder kroner.

Næringslivsavisa Financial Times beskriver beslutningen som en gigantisk tabbe som gjør stor skade på emiratets omdømme.

«Av alle de prangende emiratene langs vestkysten av Persiabukta er Dubai utvilsomt det mest ubesindige», skriver avisa.

For noen år tilbake var det kraftig vekst i Dubais eiendomsmarked, og det ble satt i gang en rekke luksusprosjekter hvor var om å gjøre å bygge høyest og størst.

Eiendomsprisene i emiratet ble nesten firedoblet fra 2002 til 2007. Siden da har prisene falt med 50 prosent.

Les også: - Risikoen er overdrevet - med noen få unntak

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>

- Er vi heldige blir det med skrekken

Dubai nær kollaps


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.