I en gjestekommentar i Dagens Næringsliv onsdag, skriver investeringsdirektør Trym Riksen i DnB Nor Private Banking at han mener det er riktig å feire at «kapitalismen er død», vel vitende om at en ny kapitalisme, heldigvis, er på vei.
Riksen skriver at kapitalismen bare er et middel for å oppnå menneskerettigheter, kultur, helse og et bedre miljø, og at all historisk erf#229 har lært oss at markedskreftene er det mest velfungerende systemet for å oppnå økonomisk vekst, som igjen leder til de fire forannevnte målene.
"Den nye adelen"
Investeringsdirektøren mener det likevel er grunn til å stoppe opp og gruble over om det er elementer ved de siste tiårenes kapitalisme som ikke har livets rett.
"Med fare for å bli anklaget for å kaste stein i glasshus, har jeg personlig undret meg over hvorfor ledere i børsnoterte selskaper skal ha titalls og hundretalls av millioner i årlige godtgjørelser for sine tjenester. I tillegg kommer bonuser blant ansatte, som kan ligge på titalls millioner i året. «Markedspris», er forkl#229en på systemet som har kimen til økte sosiale spenninger i seg, og allokert for mange skarpe hoder inn i salgsrettede finansjobber", skriver Riksen i sin kommentar.
Riksen mener enkelte i finansbransjen ser på seg selv som den nye adelen, hevet over andre.
Vil gjenfinne sin plass
Men selv om faktum er at frie markeder beviselig har løftet milliarder av mennesker ut av fattigdommens grep og inn i en bedre hverdag, har imidlertid kapitalismen ifølge Riksen en pris.
Økonomen Hyman Minsky (1919-1996) beskrev allerede i 1974 «hypotesen om finansiell ustabilitet» for å forklare kredittkriser. I århundrer synes krakk og bobler å ha vært den prisen man har måttet betale for et kapitalistisk samfunn. Likevel er prisen over tid liten i forhold til den verdiskapingen man har oppnådd.
Riksen tror kapitalismen vil stå sterkere enn før når støvet fra denne finanskrisen legger seg, og at finansbransjen da vil gjenfinne sin plass som oljen i det fine samfunnsmaskineriet, og ikke lenger tro den er selve motoren.
"Avlønning og bonuser bli sydd sammen slik at de ikke maksimerer enkeltpersoners kortsiktige gevinst, men i større grad ta langsiktige hensyn. På universitetene vil homo oeconomicus begraves og i hans sted kommer det normale menneske. Kapitalismen er død, lenge leve kapitalismen!", konkluderer Trym Riksen i sin gjestekommentar.
Vil verden få en bedre utgave av kapitalismen etter finanskrisen, eller vil det bli som før?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.