Professor Trygve Poppe ved Veterinærhøgskolen mener det er en fare for at en katastrofe rammer norsk oppdrett, og gjør Norge til et nytt Chile, skriver Dagens Næringsliv.

Poppe, som er professor ved Institutt for morfologi, genetikk og akvatisk biologi, er svært bekymret for norsk oppdrettsnæring nå som det viser seg at lakselusa i stadig flere anlegg er resistent mot kjente avlusingsmidler.

- Rett på ratata
- Oppdrettsnæringen sier kjekt at dette har den kontroll over. At vi ikke blir det nye Chile fordi vi har langt bedre overvåkning og kontrollrutiner her til lands. Men jeg er langtfra sikker. Jeg tenker absolutt at Norge kan bli et nytt Chile. Der sa de jo akkurat det samme for tre år siden - at dette hadde de kontroll på. Dette vil gå bra, sa de. Og så gikk det rett på ratata, sier Poppe til DN.

Poppe sier også at det er et tankekors at det var de norskeide anleggene som ble rammet først i Chile.

- En professorkollega i Chile ga klar beskjed til næringen der om at problemene med multiresistens ville føre til en katastrofe. Men han ble tiet ihjel. Og jeg opplever at vi som er skeptiske til utviklingen blir karakterisert som dommedagsprofeter. Men jeg mener det er all mulig grunn til å lytte til pessimistene - eller realistene som jeg mener vi er. For det er kjørt på et altfor høyt oktantall hva lakselus angår i altfor mange år, sier Poppe.

Bedre til våren

Henrik Stenwig, direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), tror ikke at vi skal få chilenske tilstander i Norge.

- Ja, vi har utfordringer med lakselus, men vi samordner nå tiltak og vi vil komme ned på akseptable nivåer innen våren, sier Stenwig til DN.

Les også: - Fiskeriministeren er inhabil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.