- Når man kommer til Kina blir man bekymret over hvor anstrengt den kinesiske økonomien er på bunnen, sier sjeføkonom Cecilia Hermansson i Swedbank til Dagens Industri .

Den siste tiden har det kommet signaler om at Kinas økonomi har snudd til det bedre. Kinesisk statistikk rundt eksportvekst og BNP-vekst per kvartal skulle tilsi en bunn rundt august-september.

Men Swedbanks sjeføkonom, som nylig returnerte fra et besøk i Beijing, ser stormskyer på den kinesiske himmelen.  

Pyramidespill
Hun peker på store mengder dårlige lån i banksystemet. Under finanskrisen i 2008-2009 ble penger pumpet inn i investeringer som tre-fire år senere viser seg å være feilsatsninger:

- Mellom 15 til 20 prosent av låneporteføljen kan være dårlige lån. I stedet for å utløse lånene, dekker man over situasjonen og ruller lånene videre. Jeg har fått signaler om pågående pyramidespill, der investorer som ber om pengene sine blir i stedet tilbudt høyere avkastning, sier Hermansson.

Kina har lånt av fremtiden
Byggeboom har også ført til en problematisk situasjon med overtilbud i markedet:

- I bygg-og anleggssektoren finnes produksjon som er tilstrekkelig frem til 2020, og det risikerer å holde tilbake veksten i fremtiden. Man må innse at Kina har lånt av fremtiden de siste årene, sier Hermansson.

Krasjlanding
Ser man dette under ett øker nå risikoen betraktelig for en krasjlanding i den kinesiske økonomien på to til tre års sikt, med veksttall på under 7 prosent.

- Selv om man aldri ville få se det i den kinesiske statistikken, som i dårlige tider blir mindre pålitelig, øker nå sannsynligheten for at man havner under 6-7 prosent, sier Hermansson.

Nødvendige reformer
- Jeg har store vansker for å se den tydelige snuoperasjonen, sier hun.

Men til tross for den økte risikoen regner sjeføkonomen med at landets nye politiske ledelse, med den neste presidenten Xi Jinping i spissen, vil lykkes i å lose landet gjennom nødvendige reformer.

Mindre regulering av finanssektoren, bedre vilkår for Kinas migrantarbeidere, som lever som annenrangs borgere, og en skattereform bør ifølge henne prioriteres for å avverge en krasjlanding.

- Satser landet på reformer i stedet for en altfor ekspansiv kredittvekst, regner jeg med en BNP-vekst på 7,7 prosent i år og 7,9 prosent i 2013, sier Hermansson.

Les også:
Her er Kinas fem største problemer

Hu frykter at korrupsjonen skal knuse Kina

Xi Jinping utnevnt til ny leder i Kina



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.