- For å si det på militærspråket som brukes til å omtale valutakrigen; viktige slag gjenstår i forbindelse med G20-møtet. Kina kommer til å kjempe en defensiv krig, og vil gjøre en taktisk tilbaketrekking for å unngå en knusende krig som de muligens må kjempe alene - og der alle taper til slutt, skriver senioranalytiker Flemming J. Nielsen i Danske Bank i en fersk oppdatering.

En valutakrig er i ferd med å bygge seg opp. USA har i en tid nå gått hardt ut mot Kina, som USA beskylder for å holde kursen på yuan kunstig lav. Landet mener at eksportfordelen Kina får som følge av dette går på bekostning av USA.

Selv om ikke valutautfordringene formelt står på planene for G20-møtet i Seoul i november, er det ventet at det vil være et sentralt tema.

- Resultatet av G20-møtet kommer sannsynligvis ikke til å bli en avtale der Kina og andre land i Asia forplikter seg til å la valutaene sin styrke seg, selv om dette ville vært det mest positive utfallet for verdensøkonomien, skriver Nielsen.



 



Nok til å lette trykket
Kina har den seneste tiden latt yuanen styrke seg noe, men flere eksperter mener at dette bare er spill for galleriet for å fjerne noe av presset før møtet.

- Kina kommer mest sannsynlig til å fortsette denne linjen de kommende månedene, for å overbevise G20-partnerne om landet overholder sin lovnad om å gradvis øke yuanes fleksibilitet, skriver senioranalytikeren.

Nielsen mener at med dagens inflasjonssituasjon i Kina, og den svake dollaren, kommer Kina til å la yuanen styrke seg med rundt syv prosent i året. Han tror mesteparten vil komme de neste tre månedene, for at landet skal kunne maksimere det politiske utbyttet.

Markedet priser i dag inn en styrking på 3,5 prosent i yuanen de neste 12 månedene.

- Styrkingen av yuanen er dermed ventet å være betydelig de neste månedene. Det kommer mest sannsynlig til å være nok til å lette på det politiske trykket mellom USA og Kina, og vil dermed motvirke straffetiltak mot kinesisk import, skriver Nielsen.

Hektisk kalender
Nielsen peker på at det er en hektisk verdenspolitisk kalender i tiden fremover. Først skal finansministrene i G20-landene møtes denne uken, før toppmøtet i Seoul 11.-12. november.

Det er også risiko for straffetiltak på import fra Kina, dersom det amerikanske finansdepartementet bestemmer seg for å stemple Kina som valutamanipulator. Det amerikanske finansdepartementet utsatte fredag sin halvårige valutarapport, mest sannsynlig fordi det hadde vært politisk vanskelig putte manipulator-stempelet på Kina nå rett før møtet.

Les også: USA kan stemple Kina som valutamanipulator

Dersom USA bruker manipulator-ordet om Kina vil det være lettere å mobilisere sine allierte i G20-landene og klage inn Kina for verdens handelsorganisasjon WTO. Da er det mer sannsynlig at Kina vil bukke under for WTO-trusler om handelsrestriksjoner, enn en slik trussel fra USA.

- Ved å utsette denne rapporten holder USA maksimalt politisk press på Kina, skriver Nielsen.

Vil ikke tape ansikt
Representantenes hus har samtidig godkjent et lovforslag for å kunne innføre straffetoll på kinesisk import. Det er fortsatt uklart om lovforslaget vil godkjennes i senatet.

I tillegg skal den kinesiske presidenten Hu Jintao på statsbesøk til USA tidlig i 2011.

- For kineserne er det viktig å ikke tape ansikt, og det er viktig at de fleste minene fra det politiske minefeltet har blitt ryddet før han drar på besøk. Derfor vil ethvert tegn på at Hus besøk kommer til å bli utsatt, eller enda verre - kansellert - være ekstremt dårlige nyheter, skriver Nielsen, og legger til:

- På den andre siden, hvis møtet blir endelig bekreftet øker det sannsynligheten for at yuan-styrkingen kommer til å fortsette godt inn i 2011.

Les også: Kina hever renten

<b>Kina sluker USA</b>

<b>- Det siste vi trenger nå</b>

<b>USA øker presset på Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.