Det er en litt irritert konsernsjef i DNB som møter pressen etter Finansavisens oppslag onsdag om at banken skal ha strøket i en stresstest foretatt av Norges Bank.
- Jeg kjenner ikke til denne eventuelle testen, sier Rune Bjerke etter et møte mellom topper i finansnæringen og finansminister Sigbjørn Johnsen.
Onsdag skriver Finansavisen i sitt toppoppslag at landets største bank er blant tre av seks banker som har strøket i det verste scenariet i sentralbankens nye stresstest. Her har bankene blitt testet for en nedgang på hele seks prosent i brutto nasjonalprodukt hos Norges viktigste handelspartnere i 2012, og en oljepris helt nede på 45 dollar.
Les mer: - DNB strøk i stresstest
- Jeg kjenner ikke til hvordan Norges Bank tester og kjenner ikke til noe om resultater derfra. Men det er klart at hvis man legger inn tilstrekkelig ekle forutsetninger, oljepris på 45 dollar, boligprisfall på 25 prosent og 10 prosents nedgang i BNP – for den saks skyld kan man legge lista enda lavere – det er klart, noen og enhver vil bli stresset av oljepris på 50 dollar, sier Bjerke.
- EU-test taler for seg
DNB-sjefen peker på at banken var med i EUs stresstest denne høsten og at den besto.
- Vi var de eneste norske banken som var med i EUs strenge stresstest, og vi besto den testen per 27. oktober. Testen var ment å legge lista for hvor banker skulle være per utgangen av juni 2012, så i så måte mener jeg vi allerede har vært gjennom en test og at den taler for seg, sier Bjerke, som også støtter seg på finansministerens uttalelser om at norske banker er godt rustet med tanke på uroen i markedet:
- Jeg er sikker på at finansdepartementet gjør sine tester også. Nå har nettopp Sigbjørn Johnsen sagt at norske banker er solide, så da får vi vel tro at han gir uttrykk for det som er det meningsrådende bildet.
Norges Bank offentliggjorde kriteriene for testen i tirsdagens rapport om finansiell stabilitet, men har ikke gått ut med en offisiell uttalelse om hvem som har strøket og hvem som har bestått. Bjerke vil ikke si hva han synes om at denne informasjonen kommer frem i pressen.
- Jeg syns det spørsmålet må rettes til Norges Bank.
- Den testen som er åpen, transparent og tilgjengelig er den som EU har gjort. Vi forholder oss til de offisielle testene.
Finansavisen-redaktør Steinar Grini sier til NTB at avisen ikke vil kommentere Bjerkes karakteristikk av avisens oppslag tirsdag.
Skaper usikkerhet
Arne Hyttnes, administrerende direktør i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) mener det kan være betenkeligheter om måten denne informasjonen er presentert på.
- Alle myndighetsorganer gjør jo selvfølgelig sine vurderinger. Men det som er viktig er: hvordan blir dette kommunisert i markedet? Og at man er nøye med ikke å skape usikkerhet rundt ting det ikke er grunn til usikkerhet rundt, sier han til DN.no.
- Det som kan være betenkeligheten er hvis dette skaper usikkerhet i markedet, som er unødvendig, så er det ikke bra.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.