Boligtallene som ble lagt frem tidligere idag, viste en forsiktig prisoppgang i februar etter bykset i januar. Og det siste året har prisene steget syv prosent.
Ferske tall viser også at det aldri har vært dyrere å leie en 1-roms leilighet i Oslo enn nå.
Les saken: Rekorddyrt å leie bolig i Oslo
Sammen med de strengere boliglånsreglene, som tvinger flere til å leie, fører dette ifølge Utleiemegleren til at mange småinvestorer nå er ute i markedet for å kjøpe en ekstra utleiebolig.
- Selges usett
- Slike leiligheter blir ofte solgt uten at kjøper har vært på visning siden kjøper kun ønsker å leie ut, forteller eiendomsmegler Christopher Lejonberg hos Nordvik og Partners.
I går ettermiddag hadde han visning på en 21 kvadratmeter stor leilighet ved Alexander Kiellandsplass i Oslo, med en prislapp på 1,55 millioner kroner.
Megleren forteller at leiligheten i Maridalsveien har vært leid ut til 7.500 kroner i måneden.
En av de få som møtte opp på visningen var Fredrik Gulowsen.
<b>Ny oversikt: Sjekk boligprisene der du bor!</b>
Han leier allerede ut en leilighet i Oslo, i tillegg til å eie egen bolig. Nå vurderer han å investere i utleieleilighet nummer to:
- Det er relativt enkelt å regne ut kostnader på renter og avdrag minus leieinntekter på leiligheter som denne, forteller Gulowsen, som har vært på en del visninger den siste tiden.
- Mitt inntrykk er at det er mange i denne prisklassen som går høyt, sier småinvestoren.
- Markedet idag er veldig knapt, med få leiligheter til salgs. Normalt er det en nedgang i tilbudet i desember, men jeg har ikke sett noen særlig oppgang i tilbudet siden nyttår, sier Lejonberg.
- Bedøm kjøpere etter betalingsevne, ikke egenkapital
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund påpeker at det ikke er like lett å komme inn på boligmarkedet i dag, sammenlignet med da Gulowsen kjøpte sin første leilighet.
Dreyer påpeker at kravet om 15 prosent egenkapital ikke har gjort det lettere.
- Jeg forstår hva Finanstilsynet ønsker å oppnå, men de bommer på virkemidler. De har strammet mye inn på egenkapital, men burde i større grad vektlegge betalingsevne. Mange tvinges ut i leiemarkedet til tross for at de har evne til å betjene et boliglån, sier Dreyer.
Dreyer forstår at de som har muligheten utnytter de inntektene som ligger i utleiemarkedet.
- Paradokset med dette er at flere som har muligheten vil investere i boligmarkedet, noe som fører til et større leiemarked. Jeg har regnestykker som viser at leieutgifter kan være dobbelt så dyrt som ved kjøp av samme bolig, forteller Dreyer.
Leder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening påpeker at kravet som ble innført i desember 2011 er ekstra vanskelig for kjøpere i sentrale strøk.
- Med dagens gjennomsnittpris i Oslo tilsier dette at en trenger 450.000 kroner i egenkapital. Dette er svært vanskelig for førstegangskjøpere og for de som ønsker å etablere seg etter skilsmisse uten mye egenkapital, sier Buraas.
Etterlyser flere boliger og infrastruktur
Christian Dreyer mener at den mulige utflatingen i boligprisene vi nå ser er positiv.
- Vi ser en stabilisering med høy omsetning som gir kjøpere en tillit slik at de i større grad tør å bevege seg inn og ut av markedet.
Dreyer etterlyser samtidig en mer helhetlig boligdebatt.
- For det første må de ansvarlige politikerne fokusere på å bedre infrastrukturen og regulere flere boligtomter som kan møte befolkningsveksten som vi blant annet ser i Oslo.
Bruraas påpeker at dette ikke gjelder Oslo kommune, men Oslo i et større perspektiv.
- Oslo må bli dyrere! Pendleutgiftene er store, og prisforskjellen mellom Oslo og steder som Hønefoss og Drammen er ikke særlig stor. Det lønner seg ikke å bosette seg utenfor Oslo med et kollektivtilbud der en knapt rekker å hente ungene i barnehagen.
Les flere saker:
- Som ran på åpen gate
Førkrakk-temperatur i boligmarkedet
<b>- 15%-regelen er ikke hugget i stein</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.