- Det er klare tegn til lysning i amerikansk økonomi, og det ser nå langt mer lovende ut enn det gjorde for bare få måneder siden, skriver Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Markets, i den ferske rapporten "Økonomisk oversikt".

Etter en relativ laber utvikling i første halvår ifjor, ble Nordeas økonomer positivt overrasket over styrken i veksten i andre halvår. Derfor har de jekket opp vekstanslagene sine for i år og neste år.

- Farten vil øke i år, etter de nye skattekuttene som ble innført i desember, skriver Juel.

- Sterkere enn antatt
Også DnB Nor Markets har nå mer positive forventninger til utviklingen i USA.

- Konjunkturoppgangen i den amerikanske økonomien tok seg opp i andre halvår og veksten i fjerde kvartal ser ut til å bli den sterkeste på fire år, skrev sjeføkonom Øystein Dørum og resten av makroøkonomene i rapporten "Økonomiske utsikter", som ble lagt frem tirsdag.

Også DnB Nor Markets trekker frem at skatteletten som ble vedtatt før jul vil bidra til å gi veksten ytterligere fart.

- Budsjettforliket før jul innebar både høyere ledighetstrygd og lavere skattenivå enn tidligere antatt, og er hovedårsaken til at vi nå venter nesten 3 prosent vekst i USA i år, mot anslått vel 2 prosent i august. I 2012 kommer veksten ventelig over 3 prosent, skriver DnB Nor Markets.

Strammer inn til jul
Disse skattekuttene er det siste av flere ulike støttetiltak fra amerikanske myndigheter som har bidratt til å hjelpe økonomien opp i fart igjen etter resesjonen. Skattepakken alene vil løfte brutto nasjonalprodukt med 0,5 prosent i år, tror Nordea-økonomene.

Mot slutten av året vil imidlertid amerikanske myndigheter oppleve utviklingen som så stabil at de vil begynne å rulle krisetiltakene inn igjen.

Nordea veter at den første rentehevingen kommer i desember i år, og at den amerikanske sentralbanken vil begynne å stramme inn på noe av overskuddslikviditeten i økonomien på samme tid.

Makroøkonoomene i DnB Nor Markets tror på sin side at renten neppe vil bli satt opp før i 2012.

- Vi tror Fed vil gjennomføre sine obligasjonskjøp (”QE2”) som planlagt, men at neste skritt i pengepolitikken blir en innstramming, skriver de i rapporten.

Les mer om de kvantitative lettelsene her: 600.000.000.000 dollar til USA

Endelig fart i forbrukerne
Både Nordea og DnB Nor Markets tror at forbrukerne endelig vil spille en større rolle i utviklingen igjen.

- Det private forbruket vil trolig stå for det største bidraget til veksten. I tillegg til skattekuttene vil forbruket få næring av en stabil vekst i sysselsettingen og lave renter. I tillegg tror vi at forbrukerne i mindre grad enn under krisen vil spare. Dersom spareraten stabiliseres vil det bidra til å løfte forbruket, skriver Johnny Bo Jakobsen i Nordeas rapport.

Fortsatt høy ledighet
Selv om sysselsettingen nå ser ut til å utvikle seg i positiv retning, er det langt igjen til normale tilstander.

- Det vil ta flere år før arbeidsledigheten i USA er tilbake på et normalt nivå. Men den økonomiske veksten i år og neste år ventes å bli så sterk at arbeidsledigheten vil begynne å falle, skriver Juel i Nordeas rapport.

Nordea anslår at arbeidsledigheten sannsynligvis ikke vil falle merkbart før 2012.

- Årsaken er at mange av dem som ga opp jobbjakten under krisen nå vil dukke opp i arbeidsstyrken igjen, skriver Jakobsen i Nordea-rapporten.

Nordeas anslag er at arbeidsledigheten vil falle til ni prosent mot slutten av 2011, og at den er på åtte prosent mot slutten av 2012.

I desember var ledigheten på 9,4 prosent .

Nordeas anslag for amerikansk BNP, i prosent:



DnB Nor Markets anslag for amerikansk BNP, i prosent



Her kan du lese flere saker fra Nordeas rapport:

<b>- Boligprisene kan falle 20 %</b>

<b>- Prisboom kan kvele veksten</b>

Og dette er sakene DN. no har skrevet med utgangspunkt i DnB Nor Markets rapport:

<b>Pust ut - det kommer ingen ny smell nå</b>

<b>Tilbake på toppnivået</b>

<b>Flere kan miste jobben</b>

<b>Tre år til med høyere boligpriser</b>

<b>- Syv bekymringer</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.