Olje- og rigguru Ole Slorer i Morgan Stanley er på årets Skagen-konferanse- som han pleier å være på denne tiden av året.

Ifjor sa han at han aldri har vært så bullish. I år er han er noe mer nedtonet når DN.no møter han, men han er fortsatt rimelig positiv.

Les også: - Aldri vært mer "bullish"

- I forfjor traff jeg ikke så godt, men i fjor gjorde jeg det, sier han.

Han viser til at de norske oljeserviceaksjene var opp 250 prosent i fjor.

- Så da traff jeg ikke så halvgærnt, spøker han.

Brukbar fallhøyde
Han mener at det verste kan være bak oss.

- Men det er en ganske brukbar fallhøyde, understreker han.

Slorer tror at mesteparten av oppgangen som ligger foran oss, er rett rundt hjørnet.

- Jeg tror at mesteparten av oppgangen dette året kommer i første kvartal. De fleste av våre kunder er posisjonert mot oppgang i andre halvår eller neste år. Det kommer sjelden slikt de er eksponert, sier han.

- Jeg anbefaler å gå inn i de oljeselskapene som ikke steg så mye i fjor. Jeg tror det vil bli en reversering. Vi er litt mer interessert i de store amerikanske serviceselskapene, og relativt sett mindre interessert i de norske orienterte selskapene.

Behagelig lavt
Han anbefaler spesielt å posisjonere seg innen naturgass i USA, altså innefor landriggselskapene, dersom man er ute etter en god, kortsiktig posisjon.

- Når prisene kommer, så kommer de raskt. Nå er nivåene på landrigger behagelig lavt

Man trenger ikke å gjøre som i Norge, å kjøpe på all time high, sier han.

- Er norske investorer flinke til å investere i noe annet enn norske aksjer?

- I hvert fall de jeg snakker med, sier han.

- Det er en dårlig strategi
Han mener at når man er inne i de sykliske og kapitalintensive bransjene som shipping og rigg, så er det på lang sikt viktig å være investert i selskap som skjønner effektiv bruk av kapitalen – slik Seadrill og North American Tanker gjør.

- De bruker kapitalmarkedene til å gjøre transaksjoner der de i stor grad henter inn ny kapital til et lavt nivå i forhold til de investeringene de gjør. De sitter aldri på kontanter gjennom en sykel, men er veldig flinke til å gi det tilbake til aksjonærene.

- Er det noe mer konsolidering å hente i riggmarkedet?

- Nei, jeg tror man skal være veldig forsiktig med å være investert i et selskap av den grunn at man tror at det skal bli kjøpt opp. Det tror jeg er en veldig dårlig strategi, sier han.

Alt kommer
Han tror at aktiviteten vil ta seg kraftig opp igjen, og enda høyere enn i 2008, da aktiviteten var høy.

- Da hadde vi 160 flytende rigger som kunne drille. Hadde vi hatt 460 rigger så hadde vi sikkert brukt de 460. De så man på de skyhøye riggratene som kom ut. De neste fire til fem årene kommer det ut i hvert fall 100 nye rigger som kommer til å bli godt absorbert i markedet. Og det igjen kommer til å bli en god indikator på oljeserviceaktivieten. Alle leverandørindustrier kommer til å få en tilsvarende aktivitetsøkning, som i rigg.

- Innen tre til fire år kommer oljemarkedet til å bli veldig stramt igjen, det er veldig klart.

Les også: - Aldri vært mer "bullish"

Carnegie nedgraderer Sevan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN.no er tilstede på Skagenkonferansen hele dagen - følg med for mer bilder og babbel.