Tirsdag ettermiddag er regjeringens kriseplan for finansnæringen på høring i Stortinget. Kriseplanen har til hensikt å få fart i det norske lånemarkedet igjen, etter at det den siste tiden nesten har tørket opp.

Les mer om krisepakken: Her er krisepakken

Flere representanter fra norsk næringsliv oppfordrer til rask iverksetting av redningspakken.

- Å utsette krisepakken ville være en komedie, i dagens situasjon, sa børsdirektør Bente Landsnes under et seminar i regi av partiet Høyre tirsdag.

Hun viste til at finanskrisen har ført til at norsk næringsliv nå har få muligheter til kredittilgang.

Utviklingen i emisjonsmarkedet på Oslo Børs viser at denne muligheten er så godt som tørket inn.

  • 2005 28,4 milliarder
  • 2006 56,8 milliarder
  • 2007 53,7 milliarder
  • Per 20.10 2008 - 12,1 milliarder

Obligasjonslånsmarkedet peker i samme retning:

  • 2005 - 175 milliarder
  • 2006 -164 milliarder
  • 2007 - 147 milliarder
  • Per 20.10 2008 - 112 milliarder

Dette er hovedsakelig til bank, noe som viser at kapitaltilgangen til norsk industri gjennom utstedelse av nye obligasjonslån nærmest forsvunnet etter 2007, ifølge børsdirektøren.

Landsnes pekte på at enkelte ønsker redningspakken utsatt fordi de mener den er spesialtilpasset DnB Nor og uegnet for en rekke andre banker.

- Til dem vil jeg si at det viktigste nå er å få pakken på plass, så kan man sikkert i ettertid bidra dersom det skulle være noen pakken ikke passer for, sa børsdirektøren.

Finansministeren frykter utsettelse
Finansminister Kristin Halvorsen sa igår at hun frykter konsekvensene kan bli store både for bedrifter og arbeidstakere dersom behandlingen av den økonomiske redningspakken blir forsinket.

- Denne pakken var et virkemiddel for å få flyten i pengemarkedet i gang igjen. Det har begynt forsiktig. Hvis det nå blir forsinkelser og ny usikkerhet, så kan det få veldig store konsekvenser, særlig for bedrifter og i neste omgang for arbeidsplasser, sa hun.

Les: - Redningspakken må ikke bli forsinket

Må tette rentegapet
Trond Reinertsen, konsernsjef i E. A. Smith, deltok under tirsdagens seminar som representant for norsk næringsliv.

Han var administrerende direktør i Den norske Bankforening perioden 1978—97, og statssekretær i Finansdepartementet i 1989—90.

- Det er utrolig viktig å få vedtatt kriseplanen, selv om man ikke er enig i ett og alt, sa han.

Han mener dagens gap mellom styringsrente og markedsrente må tettes snarest.

- Kostnadene for næringslivet vil bli store dersom vi i løpet av tre-fire uker ikke har en pengemarkedsrente som harmonerer bedre med styringsrenten, sa Reinertsen.

Han understreket at næringslivet i dag hemmes av at bankenes utlånsaktivitet ikke er normal, og ga eksempler fra egen bedrift.

- Når jeg snakker med mine kunder hører jeg mye som ikke er greit. Mange sliter med å få lån, og andre får problemer fordi kredittbehandlingstiden er blitt så lang, sa Reinertsen.

Også Knut Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, og Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Glitnir deltok på seminaret og la vekt på hvor viktig det er å få bankene i gang igjen.

- Det er kanskje ikke en bankkrise, men det føles slik, sa Holvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.