En firedel av bedriftene i Norge står for halvparten av omsetningen og en tredel av eksporten. Vi snakker om leverandørene til olje- og gassindustrien, en del av norsk industri som virkelig er på fremmarsj.
I år venter de en omsetningsvekst på 15 prosent, ifølge den ferske undersøkelsen.
- Dette er i utgangspunktet sterke tall, og bedriftene melder at det også er gode vekstutsikter fremover, sa Knut Sunde, bransjepolitisk leder i Norsk Industri, da de la frem sin konjunkturrapport torsdag.
Bedriftene melder om vekstimpulser som vil vare i flere år, sa Sunde.
- I tillegg ser vi at det vokser frem et internasjonalt marked for vind - og vannkraft. I Norge vil dette vil finne sin base i olje- og gassmiljøet, og bidra til ytterligere vekst. Dette er et marked som kommer som en kule, sa Sunde.
Tredeling
I motsetning til leverandørene til olje- og gass, melder annen industri at de kun venter en omsetningsvekst på bare to prosent.
- Resten av industrien har helt andre utsikter, sier Sunde.
Det betyr ikke at resten av norsk industri ligger dårlig an, men de som gjør det er i virkelig trøbbel.
- Man har snakket om en todeling av norsk industri, med olje og gass og røkla. Slik er det ikke, sa Sunde.
Norsk Industri mener det heller er slik at industrien nå er delt i tre: Olje-og gass-relatert industri på den ene siden, og på den andre siden de av "resten" som har klart seg og de som ikke får det til.
Tredeling
Nøkkelordet er omstilling, et høyt lønnsnivå i forhold til andre land, og høy kronekurs.
- Noen norske bedrifter har klart å takle både høye lønnskostnader og høy kronekurs. De som ikke har klart det har en virkelig utfordring, sa Sunde.
Hvorfor noen lykkes likevel, handler om omstilling, mener Norsk Industri.
- Man er rå på omstilling. Man tar det tidlig, man venter ikke, streiker og slåss og nekter å omstille seg, sa Sunde.
De som har lykkes med dette har klart å finne produkter som er unike og som i realiteten konkurrerer med produkter fra høykostland.
- Det krever en samarbeidskultur der flere enn ingeniøren ser poenget, sa Sunde.
Maner til moderasjon
Norsk Industris leder Stein Lier Hansen la vekt på at et moderat lønnsoppgjør er nødvendig for å ikke gjøre forholdene verre for norsk industri.
- Arbeidstakerne må forstå at det er nødvendig med et hvileskjær nå. Et moderat oppgjør er bra både for de ansatte og lederne, og vil gjøre bedriftene i stand til å gjøre nødvendig innovasjon, sa Hansen.
Han pekte på at norsk konkurransekraft er gradvis svekket de siste årene, fordi lønnsnivået har økt.
- Deler av industrien har taklet det, men ikke alle. Derfor er det så store forskjeller bedriftene imellom at vi har ikke råd til dyre sentrale oppgjør i år, sa Hansen.
Han oppfordret til å ta i bruk mulighetene som finnes i de lokale oppgjørene, slik at oppgjørene i hver bedrift tar utgangspunkt i hva bedriften tåler av lønnsvekst.
Les også:
<b>- Det er lov å bruke huet</b>
<b>Mener norske bedrifter bør droppe kronen</b>
<b>- Det gnager inn i bunnlinjen hver eneste dag</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.