Hver høst renner det inn søknader til prestisjetunge internships i Bjørvika i Oslo.
Hos DNB kom 51 av 1100 søkere gjennom nåløyet, og de har brukt åtte uker av sommerferien på å jobbe for bankens ulike avdelinger.
- Gode selgere
- De som kom gjennom nåløyet hos oss er vanvittig gode, og særlig på å selge seg inn. Vi er en prestisjebedrift å jobbe for, men er det egentlig her de vil jobbe senere?, spør Tore Gustavsen retorisk. Han er leder for seksjon coaching og veiledning i DNB Jobbsenter og utdannet gestaltterapeut.
- Konkurranseinstinktet slår inn og man bli mest opptatt av å vinne og går kanskje på akkord med fokus på hva som er den riktige jobben for meg. Kanskje lurer du DNB, men aller verst er det at du lurer deg selv, sier Gustavsen.
Onsdag holdt han en presentasjon for sommervikarene for å sette i gang tankeprosesser om hva som er viktig for dem når de skal velge karrierevei.
Coacher ansatte
DNB har syv coacher internt som hjelper de ansatte med karriereveiledning, og de som ber om hjelp, er stadig yngre.
- De vil gjerne videre, og synes kanskje at de ikke passer helt inn hvor de er nå. Er jobben feil for deg, kan det være vanskelig å vise til gode resultater, og da kan det også være vanskelig å komme seg videre, sier Gustavsen.
I sommer får studentene prøve en karrieretest som banken vanligvis bruker på ordinære ansatte som ønsker det.
Tok karrieretest
Gjennom testen skal lære å gjøre «verdibevisste karrierevalg», får studentene en rekke spørsmål lar dem reflektere rundt seg selv og egne valg.
Intern Asta Gjetø Samuelsen (25) har internship i DNB for andre gang, og presenterte resultatene av sin test for andre interns onsdag. Første gang var hun i E-business-avdelingen, mens denne gangen jobber hun for IT og operations.
- Jeg har fått testet ut to ganske forskjellige områder, og etter å ha tatt testen, fikk jeg reflektert enda mer om hvem jeg er; hva jeg liker, hvilket arbeidsmiljø jeg liker og hvilke arbeidsoppgaver som gir meg energi. Det var en nyttig øvelse, sier hun.
Virker bevisstgjørende
Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon synes flere burde benytte seg av rådgivning, og synes det er flott at bedrifter tilbyr dette til sine ansatte.
- Etter noen år bør folk spørre seg selv "Hva nå? Hvor fornøyd er jeg, hva er mulighetene mine?", sier hun.
- Karriererådgivning kan bevisstgjøre deg på hva du vil, men hvis du går inn i situasjonen med at du er misfornøyd, kan det være at du også tenker deg bort fra bedriften.
Manus mener karriererådgivning på jobb ikke nødvendigvis er objektivt.
- Den slags rådgivning er ofte rettet mot å bli i bedriften, og man bør tenke gjennom hva man vil med slike tilbud. Det er sjeldent du ville blitt fortalt at du heller burde bli gullsmed, for å ta et litt spesielt eksempel, sier hun.
- I dagens arbeidsmarked er det tøft å få jobb, og det er viktig å finne en jobb du egner deg til, så du ikke bommer, sier hun.
Studierelatert sommerjobb
Gjetø Samuelsen har bachelor i internasjonale studier og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo, og skal nå i gang med siste året av en master i Business and Economics med spesialisering i Logistikk, Operations og Supply Chain Management ved BI i Oslo.
-Jeg ville prøve et område hvor jeg fikk bruke det jeg har lært på masterutdannelsen om operations og outsourcing. I sommer har jeg jobber med å forenkle og automatisere et av bankes produkter. Her har jeg måttet jobbe tett sammen med mange områder i banken for å få til dette, også områder som nå er outsourcet. Dette er spennende, og her føler jeg at jeg kan bidra siden det er dette jeg spesialiserer meg innenfor på BI, sier Gjetø Samuelsen.
- Testen viser at jeg er på rett spor, selv om noen resultater var overraskende. Den er ingen fasit, men et godt verktøy. Jeg vil gjerne jobbe videre i DNB eller jobbe som konsulent, sier Gjetø Samuelsen, som nå jobber med å skrive en god søknad til bankens traineeprogram.
Må tenke på seg selv
HR-ansvarlig Glenn Menkin i DNB mener mange er for opptatte av å «pimpe opp» CV og søknad, fremfor å tenke på hva de egentlig ønsker seg selv.
- En av studentene vi har hatt her i år sier at «dette var en fin erfaring, men jeg vil heller satse på en karriere innen politikken, og det er helt fint», sier Menkin.
- Tenker du da at dere har valgt ut feil personer, og burde sett det på intervju?
- Intervju er ikke et treffsikkert verktøy, og jeg skal ikke si at studenter som vil ha jobb sier hva som helst, men de kan være veldig motiverte uten at de vet om de passer til i jobben. Mange klarer å gjøre noe i åtte uker som de egentlig ikke vil trives med, og et internship er en fin måte å få svar på det, sier Menkin.
Les også:
- Kan fungere som levende reklameplakater
Kvinnedominans på toppstudiene
Se også:
Dette er de nye Bond-pikene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.