Regjeringen tilbyr 24 utvinningstillatelser i 21. konsesjonsrunde, jevnt fordelt på Norskehavet og Barentshavet.
Syv forskjellige oljeselskaper har fått tilbud om operatøransvar for nye blokker i Barentshavet. Statoil og GDF Suez får henholdsvis fire og tre blokker, ellers er fordelingen én til hver.
Interessen for Barentshavet fikk en vitamininsprøytning med Statoils Skrugardfunn .
I dagens utdeling får Statoil tilsammen tilbud om åtte operatørskap pluss delandeler i tre lisenser, Petoro som forvalter statens direkte eierskap er medeier i syv lisenser. Statoil er i tillegg deleier i to andre Barentshavetblokker og er dermed med på halvparten av de 12 nordligste mulighetene.
Skuffet
Oljeselskapet Det Norske Oljeselskap fikk tilbud om én andel av totalt 24 utvinningstillatelser i den 21. konsesjonsrunden.
Konsernsjef Erik Haugane i DETNOR sier selskapet nå vil analysere andelen de er tildelt.
- Vi har egentlig ingen videre kommentarer, men bare konstaterer at Statoil får mest, på tross av hva Høyre og Arbeiderpartiet proklamerer om Statoil, sier Haugane til DN.no.
Det norske la ikke skjul på skuffelsen over å ikke være en del av det store og overraskende funnet på Skrugard tidligere denne måneden.
- Da utlysningen av 20.-runde kom var vi helt sikre på at det ville bli et funn på Skrugard, så vi strøk de tre-fire andre ringene vi hadde på listen og søkte bare på den. Vi var rimelig sikre på at vi ville få en andel av dette som partner, og var skuffet da vi så at staten benyttet sjansen til å gi det aller meste av dette til staten, sa han til DN.no etter Skrugard-funnet.
Les mer: - Forstår ikke hvorfor Aker måtte si det der
Han ønsker ikke opplyse hvor mange andeler Det Norske søkte på i denne siste konsesjonsrunden.
DETNOR-aksjen er svakt ned til 30,60 kroner.
Les mer om det vikrige Skrugard-funnet:
Kan ha funnet én av mange oljefeller
<b>- Den viktigste hendelsen på norsk sokkel de siste ti årene</b>
<b>- Helt utrolig bra</b>
Voksende interesse
Tilsammen 29 selskaper fikk tilbud om andeler i denne runden, mens 13 selskaper fikk tilbud om operatørskap.
- Interessen for vårt nordligste havområde er historisk. Selskapene får tilbud om 12 utvinningstillatelser i Barentshavet. Dette er den konsesjonsrunden med flest tildelinger i Barentshavet. Tilbudene kommer i en tid hvor aktivitetsnivået i Barentshavet er stort og økende, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en kommentar.
Krever to med erf#229
Av andre norske selskaper får Norwegian Energy Company får tilbud om to delandeler, Spring Energy får tilbud om to, North Energy en andel og Rocksource får fire delandeler.
I 21. konsesjonsrunde er det stilt ytterligere krav til kompetanse i rettighetshavergruppen for utvinningstillatelser med særlig krevende boreoperasjoner på store havdyp eller i områder hvor det ventes boring av brønner med høyt trykk og høy temperatur.
I tillegg til operatøren skal det i disse lisensene være minst en kompetent partner som har boret minst en brønn som operatør på norsk kontinentalsokkel eller ha tilsvarende relevant erf#229 utenfor norsk kontinentalsokkel. Det er fra to til fire partnere i hver lisens.
Les også: Nytt oljefunn for Statoil
<b>Milliardsmell for Sevan</b>
<b>Lund får amerikansk hjelp</b>
<b>Resultatvarsel fra PGS</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.