Frykten for en vestlig intervensjon i Syria har preget verdens finansmarkeder det siste døgnet.

- Krigsfrykt rammer markedene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

  • Prisen på nordsjøolje har steget med over fem dollar fatet siden åpning tirsdag. Onsdag formiddag koster et fat 115,91 dollar fatet etter å ha vært over 116 dollar tidligere på dagen
  • VIX-indeksen, som måler forventet volatilitet i markedet og derfor gjerne omtales som en fryktindikator, steg hele 12 prosent i USA tirsdag kveld
  • Børsene i USA, Asia og Europa har falt tungt det siste døgnet. Nedgangen i USA tirsdag var den største siden juni. I Europa åpner Frankfurt-børsen ned rundt 0,7 prosent etter et fall på 2,6 prosent tirsdag.
  • Lange renter faller markert. Tiårs statsrente i USA har falt med rundt 10 basispunkter de siste to dagene og handles nå med en rente på 2,71 prosent
  • Her hjemme stiger imidlertid Oslo Børs, ledet av Statoil-aksjen som stiger 2,4 prosent på oljeprisoppgangen. Hovedindeksen er opp 0,68 prosent til 500,16 poeng.
  • Prisen på gull har steget med over 60 dollar per unse i i spotmarkedet i løpet av de siste fem handelsdagene
  • I valutamarkedet har japanske yen og sveitserfranc blitt markert styrket det siste døgnet

- Særlig sistnevnte er en typisk tilfluktsvaluta, men også yen bruker å styrke seg i tider med internasjonal uro, skriver Aamdal i rapporten fra DNB. Ifølge seniorøkonomen har yen blitt rundt 0,9 prosent sterkere mot dollar, mens sveitserfrancen har styrket seg med rundt 0,3 prosent mot euro i løpet av det siste døgnet.

Klar for angrep
Markedsuroen slo for alvor til etter at at USAs utenriksminister John Kerry mandag kveld uttalte at han holder syriske myndigheter ansvarlige for gassangrepet utenfor Damaskus 21. august. Tirsdag fulgte visepresident Joe Biden opp med uttalelser om at det ikke er noen tvil om at det syriske regimet brukte giftgass i angrepet.

Det hvite hus kunngjorde tirsdag at president Barack Obama ennå ikke har bestemt seg for hvordan USA skal svare på angrepet. Ifølge den britiske avisen Independent har imidlertid forsvarsminister Chuck Hagel planen klar for et angrep.

- Vi er klare, sa Hagel da han tirsdag ble spurt om Pentagon har de nødvendige ressursene på plass til å kunne gjennomføre et angrep.

Ifølge NBC er planen et tre dager langt angrep av begrenset omfang der målet er å sende et signal til Syrias president Bashar al-Assad. Missilangrepene skal ikke være ment for å drepe Assad, men vil være rettet mot kommandosentraler, flystriper og artilleri, skriver NTB.

Men en regjeringskilde understreker at Obama ikke har bestemt seg.

- Presidenten har ikke fattet noen beslutning om å handle militært, sa kilden til nyhetsbyrået Reuters tirsdag ettermiddag.

Frykter for verdensøkonomien
Selv om angrepet i utgangspunktet kan bli begrenset, frykter markedsaktørene likevel at ringvirkningene kan bli langt større.

- Den økende uroen skyldes at et militært inngrep mot Syria kan føre til at krisen sprer seg i resten av regionen, selv om en slik utvikling virker mindre sannsynlig. Med en amerikansk innsats risikerer man imidlertid at man øker støtten til det syriske regimet og det kan til og med svekke relasjonene mellom USA og Russland - som motsetter seg intervensjon og som sammen med Kina blokkerer en FN-ledet operasjon, skriver Andreas Johnson i morgenrapporten fra SEB onsdag.

Markedsuroen kan i seg selv også føre til problemer i verdensøkonomien.

- En oljepris som holder seg på et høyere nivå kan slå rett inn i gjeninnhentingen i den globale økonomien, men en slik utvikling kan motvirkes av økt produksjon, samtidig som oljeprisen ventes å falle tilbake igjen når den politiske usikkerheten minsker, skriver Johnson.

LES MER:

Nytt bredt børsfall i Asia

Venter angrep før helgen

Rødt på Wall Street

Krigsfrykt sender oljeprisen i været

Globalt børsfall: - Det ser ganske dystert ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.