Et maktvakuum har oppstått etter at den portugisiske statsministeren Jose Socrates gikk av onsdag kveld, etter at nasjonalforsamlingen i landet ikke godtok innstrammingspakken. Pakken var ment å holde det internasjonale pengefondet IMF og EUs kriseløsning på en armlengdes avstand.
Avgangen kommer på et svært sårbart tidspunkt for EU, som skal møtes i kveld for å spikre en avtale for et permanent stabiliseringsfond og øke utlånskapasiteten til det midlertidige fondet. Målet er å få på plass en endelig løsning på gjeldsproblemene i Hellas, men nå får EU også Portugal i fanget.
- Høyst sannsynlig betyr dette at Portugal må søke om støtte fra stabiliseringsfondet, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i sin morgenrapport.
Euroen svekket seg på bred basis i går, og forskjellen mellom de tyske statsrentene og tilsvarende renter i Portugal, Irland og Hellas har steget markert.
Uheldig tidspunkt
Han peker på at rentene på portugisiske statslån allerede hadde kommet for høyt, og at det blir ikke bedre etter den uklarheten som nå har oppstått. Torsdag morgen ligger femårsrentene på 8,06 prosent, mens toårs statsrenter ligger på 6,65 prosent.
- Tidspunktet for en politisk krise i Portugal var uheldig fordi en stor mengde statslån må refinansieres de nærmeste ukene. Vi kan nå også få økt uro rundt Spania. Men det kan også komme noe godt ut at dette. Krisen i Portugal kan tvinge gjenstridige finner til å gå med å øke utlånskapasiteten til det midlertidige fondet, og dermed hindre en krise i EU, skriver Juel.
- Gjeldskrisen i Europa forverres, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken i sin morgenrapport.
Markedet må vente
Portugal må refinansiere statsobligasjoner for rundt 10 milliarder euro som forfaller i april og juni. I motsetning til Socrates har det ledende sosialdemokratiske opposisjonspartiet ikke utelukket en redningspakke.
I begynnelsen av mars la EU-landene frem vedtaket om å øke utlånskapasiteten i det midlertidige hjelpefondet til 440 milliarder euro, og det permanente fondet til 500 euro. Detaljene om hvordan den utlånskapasiteten skulle finansieres, skulle kommet på plass innen utgangen av det to dager lange møtet som starter i dag.
- Det er nå klart at markedene må vente til slutten av juni for å få svarene. Grunnen er at eurolederne må behandle spørsmålene i sine respektive folkevalgte forsamlinger. Forbundskansler Angela Merker sliter på hjemmebane, og har mistet store deler av sin oppslutning i forkant av valget i den viktige delstaten Baden-Wurttemberg. Finland har oppløst sitt parlament i forkant av valget i midten av april, og kan ikke ta formelle beslutninger før en ny regjering er på plass, skriver makroøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets i sin morgerapport.
Les også:
<b>Portugals statsminister går av</b>
<b>Skjebnedag for Portugals regjering</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.