Alle de store navnene var på plass i salen da statsminister Jens Stoltenberg åpnet NHOs 21. årskonferanse i Operaen i Oslo.
Tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten, olje- og energiminister Terje Ris Johansen, DnB Nor-sjef Rune Bjerke, næringsminister Trond Giske og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var blant toppene som hastet inn fra kulden gjennom hovedinngangen på Operaen.
Også kronprinsparet kastet glans over åpningen. Åpningen sto statsminister Jens Stoltenberg for:
- Jeg skal snakket under temaet snipp snapp snute, er finanskrisen ute? Det er en gripende god tittel. Den må være utarbeidet av noen rasende gode kommuniksajnsjnfolk. De er åpenbart verdt 3500 kroner timen, innledet statsministeren til humring fra salen.
- Krisen er ikke over
I tillegg til å snakke om det høye sykefraværet var statsministeren svært opptatt av at norsk næringsliv ikke må tro at finanskrisen er over.
- Den finanskrisen som var en finanskrise har ikke samme karakter som for ett år siden. Men det er ikke sånn at krisen er over, den har bare endret karakter og uttrykksform, sa han.
Han peker på to store utfordringer som verden står overfor nå; arbeidsmarkedet og den massive gjeldsoppbyggingen verden over.
- I Europa er ledigheten på ni prosent. Hadde vi hatt ti prosent ledighet i Norge hadde vi hatt 260.000 ledige.
Høy ledighet bidrar til å redusere vår vekstevene og er sløsning med vår fremste økonomiske ressurs.
- Det er også grunn til stor uro når det gjelder den gjeldsoppbyggingen i våre naboland. Gjelden er uhåndterlig stor i mange land, og her ligger kimen til nye tilbakeslag. Det lar jeg henge der som to store utfordninger, sa han.
Pakkene som reddet oss
Han tar mye av æren for at Norge har greid seg såpass bra gjennom krisen, sammenlignet med resten av verden.
Han understreker at staten har spilt en viktig rolle i gjeninnhentingen gjennom de massive krisepakkene, blant annet til bankene.
- En helt avgjørende grunn er massive offentlige inngrep, selv om de var mindre omfattende enn i USA og Storbritannia, sa han.
- Da jeg studerte skulle ikke staten regulere økonomien. Det er en skole som har lidd et absolutt og totalt nederlag. Det var helt nødvendig med massiv innsprøytning gjennom god, gammeldags motkonjunkturpolitikk. Vi kan ikke vente til at markedet ordner opp, la han til.
Han sier det er "rørende" å se alle de som var prinsipielt mot statlig innblanding, plutselig var blant dem som talte varmest for det.
Les også:
Norsk oljefremtid i det blå
Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være syk
Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være syk
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.