I går ettermiddag samlet topplederne i EU seg til et to-dagers møte i Brussel, for blant annet å diskutere den siste omdreiningen i eurokrisen, etter at regjeringen til José Socrates i Portugal falt etter at parlamentet nektet å godta forslag om innstramminger og kutt.
Eurolandene har signalisert at de vil hjelpe Portugal ut av den akutte krisen. Landet trenger i første omgang rundt 70 milliarder euro (550 milliarder kroner) i lån, garantert av europartnerne.
Kan bli langvarig
Sjeføkonom Lødemel sier til Dagens Næringsliv fredag at han tror krisen kan bli langvarig.
- Det ser ut som om krisen vil forbli uavklart i måneder og kanskje år fremover, sier Lødemel.
Lødemel mener en slik uavklart situasjon sannsynligvis er til å leve med for EU.
- Ja, trolig. Riktignok må disse tre smågrisene (red.anm. Lødemel referere her til de tre minste såkalte Pigs-landene) betale en høy rente i lang tid fremover. Markedene kan leve videre med dette gnagsåret, sier Lødemel.
Han sier imidlertid at usikkerheten er stor, og trekker frem fem ulike scenarier:
- Eurolandene vil unngå restrukturering i det lengste. En slik restrukturering kan i praksis innebære at land helt eller delvis går inn i mislighold og at banker taper penger de har lånt ut. Det vil kunne påføre europeiske banker store utfordringer.
- Land går frivillig ut, eller kastes ut av eurosamarbeidet. Innebærer et voldsomt prestisjetap for ØMU.
- Populistiske partier tar makten og fører en økonomisk politikk som forverrer krisen. Krisetiltak innføres ikke.
- Tyskland nekter å låne ut mer penger til subsidiert rente og høy risiko, spesielt ikke til land uten budsjettdisiplin.
- Restrukturering kan gi et uheldig psykologisk signal, som kan bidra til at krisen sprer seg til Spania.
Den store frykten er at krisen sprer seg til Spania. De store EU-landene har sannsynligvis penger nok til å berge Hellas, Irland og Portugal, men ikke Spania med en økonomi dobbelt så stor som de tre små Pigs-landene tilsammen. Ingen tør heller da garantere for at krisen ikke sprer seg videre til land som Italia og Belgia, og da kan hele europrosjektet havarere.
- Krittstreken går ved Spania, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.
Les også:
- Man kan ikke trylle bort gjelden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.