Den siste uken har den norske kronen falt markert i verdi, spesielt mot euro. I løpet av den siste uken har euroen blitt rundt 25 øre dyrere. Kursraset kommer etter flere perioder med kraftig kronefall det siste halve året. Så langt i år har en euro blitt rundt én krone dyrere.

- Siden juni har kronen vært mer sårbar enn på lenge. Sårbarheten har vært knyttet til usikkerhet om farten i norsk økonomi og den fremtidige rentesettingen til Norges Bank., skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

Overraskende rentekutt
Hun peker på at den siste ukens kronefall har kommet etter det litt overraskende rentekuttet i eurosonen. Den europeiske sentralbanken ECB besluttet forrige torsdag å senke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 0,25 prosent.

Selv om dette i utgangspunktet gir en større rentedifferanse mellom Norge og eurosonen, har kuttet smittet over i forventningene til norske markedsrenter. I markedet ligger nå forventningene til pengemarkedsrentene fremover lavere enn de gjorde før ECB-møtet.

Det betyr at markedsaktørene nå er mer usikre på hvordan Norges Bank vil sette renten fremover. Det kan gi utslag i form av store svingninger i kronekursen fremover, mener Due-Andresen.

- Kronefallet den siste uken kan trolig ses på bakgrunn av at usikkerheten rundt rentesettingen har blitt større, i tillegg til at rentedifferensen mot utlandet har krympet. Vi ser fremdeles for oss at denne usikkerheten vedvarer og med stor volatilitet i kronekursen som konsekvens den nærmeste tiden, skriver Due-Andresen.

Mener kronen er oversolgt
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener kronen nå er oversolgt. Han peker på at brasilianske Vales store nedsalg av Hydro-aksjer har bidratt til kronefallet denne uken. Den brasilianske selgeren mottar norske kroner og må selge disse mot internasjonal valuta i etterkant av salget.

- Nedsalget i Hydro har åpenbart hatt en viss betydning, i tillegg ser det ut til at utenlandske aktører nå selger seg ut av både svenske og norske kroner. Styrkingen av kronen i går ettermiddag og natt, ned mot 8,31 fant i hvert fall sted fullstendig i tandem med svenskekronen. Etter vår oppfatning er kronen nå oversolgt sett opp mot fundamentale drivere. At Norges Bank ikke skal kjøpe mer valuta i år trekker i samme retning, skriver Dørum i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

Les også:

Hydro-salget kan ha utløst kroneraset

Euroen er blitt én krone dyrere i år: Tar «trappen opp» og «heisen ned»

Euroen svekkes av mulig negativ rente (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.