Det amerikanske energibyrået IEA sendte sjokkbølger inn i markedene torsdag, da byrået offentliggjore at det vil frigi 60 millioner fat olje frem til utgangen av juli.
Nyheten trigget et kraftig fall i oljeprisen.
Fredag kommer det frem at det er den amerikanske presidenten Barack Obama som personlig har sørget for frislippet, for å presse ned oljeprisen.
Les også: Obama-press bak oljebombe
- De bruker oljelagrene til et politisk formål, nemlig å få ned oljeprisen for å gjøre amerikanerne gladere når de skal begynne å kjøre bil i sommer, sier oljeprofessor Øystein Noreng på BI til DN.no.
Ikke mangel på olje
Han viser til den amerikanske kjøresesongen, som vanligvis starter i anledning Memorial Day-helgen i månedsskiftet mai/juni, der mange amerikanere tar seg fri og kjører avgårde til ulike feriemål.
- Det er ikke mangel på olje i markedet, de vil ha ned prisen, sier professoren.
Han viser til at IEA har brukt oljelagrene to ganger før, én gang i forbindelse med Gulf-krigen i 1990 og én gang i forbindelse med orkanen Katrina.
Clinton gjorde det i 2000
I tillegg har USA også på egenhånd brukt oljelagrene for å presse ned prisen.
- USA brukte kriselagrene høsten 2000, da Bill Clinton skulle hjelpe Al Gore til å vinne valget.
Daværende visepresident Al Gore oppfordret høsten 2000 daværende president Bill Clinton til å trekke på de amerikanske kriselagrene for å få ned oljeprisene. Frykten var at den høye oljeprisen skulle føre til høy inflasjon og lavere vekstrater - et scenario ikke helt ulikt dagens.
Les mer om det her: Bernanke ser ut til å stanse seddelpressen
I ettertid er det mange som mener at Clinton gjorde som Gore sa for å hjelpe ham med å vinne presidentvalget i november det året. Clinton friga 30 millioner fat fra reservene, som førte til at oljeprisen falt fra 37 til 30 dollar fatet. Prisen spratt imidlertid raskt opp igjen.
Obama sliter
Noreng tror Obama nå forsøker seg på en lignende spill, for å skape større oppslutning hos sitt eget folk.
- Obama sliter. Han sliter politisk i Afghanistan, han sliter med opposisjonen og han sliter med økonomien, sier Noreng.
Han får støtte av DnB Nor-analytiker Torbjørn Kjus:
- Vi har ikke hatt noen global råoljemangel. Med andre ord tror jeg vi skal se på hvem som har de største incentivene her, og det er selvsagt Obama som har størst nytte av et bredt råoljefall, sier Kjus til DN.no.
Han forklarer at et fall i oljeprisen raskt slår ut i pumpeprisen:
- Det er nesten 100 prosents gjennomslagskraft mot amerikanske pumpepriser, og det er svært viktig for velgersentimentet og populariteten til Obama. Det spiller også inn på den økonomiske gjeninnhentingen i USA, sier Kjus.
- En halvdesperat handling
Kjus synes det er vanskelig å se nødvendigheten av gårsdagens IEA-beslutning, når man måler det opp mot de to gangene IEA har bestemt seg for frislipp tidligere:
- Det ser ut som en litt halvdesperat handling og går ikke inn i historikken for hvordan IEA har oppført seg tidligere, sier Kjus, og fortsetter:
- Dette er litt som å tisse i buksen for å holde varmen. Uansett hvordan man vrir og vender på det så trekker man ned lager, sier analytikeren.
Analytikeren mener handlingen setter en begrensning for hvor høyt oljeprisen kan gå i en viss periode, og at IEA kan gjenta handlingen hvis oljeprisen igjen når 125-126 dollar fatet.
- Jeg tror absolutt at dette setter et tak for hvor høyt oljeprisen kan gå i 2011. Men, i løpet av et femårs perspektiv så kan de ikke holde på slik hele tiden, sier Kjus.
Ingen langvarig effekt
Prisen på nordsjøolje falt rundt seks dollar fatet torsdag ettermiddag etter at IEA slapp nyheten. Fredag faller nordsjøoljen noe videre, mens prisen på amerikansk olje, WTI, stiger svakt.
- Jeg tror ikke dette vil få en langvarig virkning, sier Øysten Noreng, og legger til:
- Verden bruker rundt 85 millioner fat olje per dag, så dette er symbolsk og betyr ikke så mye nå. Men hvis dette følges opp av mer dersom prisen stiger igjen til sommeren, kan det få større konsekvenser.
Les også:
- IEA stoler ikke på Opec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.