"Ekspertgruppen mener det er hevet over enhver tvil at reduksjon i lønn ved fravær reduserer det totale sykefraværet. Men det er også hevet over enhver tvil at vesentlig reduksjon i sykefraværet kan oppnås med andre tiltak".

Det er konklusjonen fra ekspertgruppen som ble nedsatt av regjeringen før jul for å vurderer nye tiltak mot sykefravær.

Her er forslagene fra ekspertgruppen:

* Redusere arbeidsgivernes periode til ti dager, samt utvide egenmeldingsperioden fra tre til ti dager.

* Staten betaler fra den ellevte dagen til åtte uker ut i fraværet. Deretter må arbeidsgiver ta 20 prosent av regningen ved full sykmelding.

* Men staten tar hele regningen hvis det blir brukt såkalt gradert sykmelding som innebærer at den ansatte jobber minst 20 prosent, tilsvarende en dag i uka.

* Oppfølgingen fra arbeidsgiver og Nav overfor den sykmeldte skjerpes.

Ekspertgruppen foreslår altså at delvis sykmelding skal bli hovedregelen. Full sykmelding bør bare benyttes unntaksvis ved langtidsfravær, mener gruppen.

Ekspertgruppen ledes av seniorforsker Arstein Mykletun, og anbefalingene er ment å være et viktig grunnlag når partene i arbeidslivet nå skal drøfte innholdet i en videreføring av IA-avtalen, og eventuelle tiltak for å få ned sykefraværet (se faktabokser til høyre om gruppens mandat og IA-avtalen).

– Vi har jobbet hardt og intenst i to måneder med denne rapporten, sa utvalgets leder Arnstein Mykletun, som er professor ved Folkehelseinstituttet, da han overleverte rapporten.

 

Forkaster Stoltenberg-forkl#229
Gruppen avviser statsminister Jens Stoltenbergs forkl#229 om at høy yrkesdeltagelse forklarer store deler av Norges høye sykefravær.

"Sverige har om lag samme yrkesdeltakelse blant kvinner som i Norge, men lavere sykefravær. Flere land har om lag like høy generell sysselsetting som Norge, men lavere sykefravær", skriver forfatterne, ifølge TV2.

Vil ikke kutte
Regjeringen har tidligere holdt fast ved at den ikke kommer til å svekke sykelønnen. Den betegner Stoltenberg som en rettighet det norske samfunnet skal verne om.

– Hvis det utenkelige skulle skje, at vi alle satt oss ned, sluttet å arbeide og bare levde av pensjonsfondet, ville hele formuen være borte på litt over ett år. Det er arbeidet er grunnlaget for vår velferd. Derfor må vi hele tiden sikre at flest mulig er i arbeid. Vi skal forsvare sykelønnsordningen, men ikke det høye sykefraværet, sa statsministeren i sin nyttårstale.

Les flere artikler fra DN.no-serien "Et friskere Norge":

<br/> "Versting" er villig til å prøve alt
- Lett å stemple folk som snyltere
- Verken "eksplosivt" eller "til himmels"
- Da hadde vi vært 400.000 færre i arbeid

- Umulig å få ned sykefraværet
9 av 10 skulker ikke jobben
Slakter syketiltak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.