Økonomene er fullstendig samstemte i spådommen om at sentralbanksjef Svein Gjedrem holder styringsrenten uendret på 2,0 prosent på rentemøtet i ettermiddag. Det er likevel en viss usikkerhet om hva som skjer fremover.
Etter 12 år som sentralbanksjef gir Svein Gjedrem fra seg sjefsrollen ved nyttår. Vi har spurt et knippe av de norske sjeføkonomene om hva de tror om renteuviklingen i resten av hans regjeringstid, og hvordan styringsrenten vil utvikle seg det kommende året.
- Hva bør sentralbanksjef Svein Gjedrem gjøre med renten frem til han slutter ved nyttår?
- Kutte. Hvis konjunkturene ute har toppet og er på vei ned, er det kun et spørsmål om tid før det slår ut her hjemme. Og siden det i utgangspunktet er meget svak vekst i norsk økonomi så er det allerede i dag rom for å kutte.
- Hvor mye?
- For å være helt ærlig, så tror jeg et par rentekutt fra eller tilegentlig ikke spiller noen rolle. Jeg tror vi får lav vekst uansett. Det er ikke som i 2002 da renten var på 7,5 prosent og vi skulle ned i to prosent. Nå er det bare snakk om små justeringer. Små, men nødvendige.
- Hva blir de viktigste faktorene for rentesettingen fremover?
- Jeg tror man må se litt på det siste året. Folk trodde store rentekutt ville gi kraftig vekst i norsk økonomi. Og så har man en vekst på 1,5 prosent i fastlandsøkonomien, såvidt jeg kan bedømme.
- Personlig tror jeg at mange er avventende, mer enn at de er pessimistiske. Og det vi ser fra USA er en sterk endring i negativ retning i sentimentet. Nå er det kraftig økende pessimisme i USA.
- Hvor er styringsrenten om ett år?
- 1,5 prosent. Det er ikke vits i å gå under. Da gjør du mer skade enn gavn ved å gå lavere. Bankene vil fort få problemer med inntjeningen når renten faller nær null.
- De modne industrilandene trenger lave renter i en generasjon fremover. Lave renter har en viss tendens til å sette seg. Når det er lav rente begynner man å bygge veldig mange nye bygg, man får mange tomme lokaler og da blir det lav kapitalavkastning. Og de lave rentene skyldes at vi lever i en økonomi som har lettere for å falle i deflasjon enn å få høy inflasjon.
- Hva bør sentralbanksjef Svein Gjedrem gjøre med renten frem til han slutter ved nyttår?
- Han bør holde den i ro. Fordi renten har steget litt allerede, og det er fortsatt usikkerhet knyttet til utviklingen i internasjonal økonomi. Og ikke minst fordi prispresset her hjemme er lavt.
- Hva blir de viktigste faktorene for rentesettingen fremover?
- Utviklingen i internasjonale konjunkturer. Og den generelle prisutviklingen og konjunkturbildet i Norge.
- Hvor er styringsrenten om ett år?
- Den ligger på 2,5 prosent om ett år. Renten er i utgangspunktet svært lav, og det er naturlig å se for seg en normalisering av rentenivået de nærmeste årene.
- Han holder den uendret. Sånn som bildet er i verden nå kommer det ikke til å komme renteøkninger internasjonalt på halvannet år. Kronen bør ikke bli noe særlig sterkere, og norsk økonomi synes også å bevege seg nokså sidelengs. Slik det ser ut nå så ser det ut til at han slipper å gjøre så mye i resten av sin regjeringsperiode.
- Hva blir de viktigste faktorene for rentesettingen fremover?
- Tre ting. Det er vekstbildet i Norge, renteforventningene og rentebildet ute og kronekursen.
- Hvor er styringsrenten om ett år?
- Den er 2,5 prosent. Ledigheten har trolig stoppet å øke og kanskje begynt å gå litt ned. Norsk økonomi er i en situasjon hvor vi er nokså nær full kapasitetsutnyttelse.
Les også: Kronen faller før rentedommen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.