Det kypriotiske parlamentet gikk med overveldende flertall imot et forslag om å innføre en avgift på bankinnskudd som betingelse for et kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF tirsdag kveld.
Dermed er det usikkert om Kypros vil kunne motta et kriselån på 10 milliarder euro som er ment å redde landets bankvesen.
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets er ikke overrasket over utfallet, og tror det nå brygger opp til et storpolitisk drama.
- Jeg tror at dette betyr at Kypros er på vei ut av eurosonen, sier han til DN.no.
Henvender seg til Russland
Internasjonale medier rapporterer at den kypriotiske finansministeren allerede har landet i Moskva, påpeker Mork. En rekke russiske selskaper og privatpersoner er kunder i kypriotiske banker.
- Jeg er overrasket over at de nå vender seg til russerne, og det er vanskelig å se hvordan dette skal ende, sier han.
Sjeføkonomen tror ikke de andre landene kan leve med at det kommer inn russisk dominans på Kypros. Det vil i tilfelle by på et stort politisk drama, advarer han.
- Veldig mye kan skje
Storbritannia, som har to militærbaser på øyen, og USA, som har sterke interesser i området, vil neppe tolerere økt russisk innflytelse, ifølge Mork.
Samtidig er russerne veldig interessert i å erstatte sin base i Syria, påpeker han.
- Her er det mye mer enn økonomi på spill, og her kan veldig mye skje, sier Mork.
Hans tese om at Kypros vil forlate eurosonen er basert på «magefølelse».
- Minner om Lehman
En annen løsning er at Storbritannia og USA stepper inn nettopp for å beskytte sine interesser, ifølge sjeføkonomen.
- En tredje mulighet er at man faktisk lar bankene gå under, og at russerne ikke stepper inn. Den kypriotiske staten vil miste sin gjeld, og så vil alle si at det er «helt enestående» og at det ikke vil gi noen smittevirkning, sier Mork.
- Situasjonen minner om en god del om Lehman Brothers (meglerhuskollapsen i 2008 som for alvor satt fart på finanskrisen, journ.anm). Da sa man også at det var et begrenset tilfelle, som ikke ville ha stor betydning. Men det fikk den likevel, sier han.
Sjeføkonomen presiserer imidlertid at det ér en forskjell.
- Heldigvis er ikke de kypriotiske bankene involvert i samme type omfattende derivatnettverk som Lehman var, sier Mork.
- Ikke overraskende
Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities var heller ikke var overrasket over dagens avstemningsresultat.
- Det kommer ikke særlig overraskende på, som man allerede kan lese ut i fra det amerikanske markedet, sier han til DN.no.
Sjeføkonomen påpeker imidlertid at situasjonen fortsatt vil bidra til uro.
Les også:
- Europa har tent to dynamittgubber
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.