Kypros har sagt nei til vilkårene i redningspakken fra EU og IMF. Dermed er det fremdeles stor usikkerhet rundt finansbransjens fremtid i landet.
Ifølge The Economist har Kypros en banksektor som er nesten syv ganger større enn landets årlige verdiskapning målt ved brutto nasjonalprodukt. Sveriges finansminister advarer nå Kypros om at landet ikke lenger kan regne med å bygge all sin fremtidige velstand på sektoren.
- Man har hatt store underskudd på handelsbalansen, og man har bare finanssektor og strender. Når finanssektoren er i ferd med å stenge, har man bare strendene igjen, sier Borg onsdag ifølge Svenska Dagbladet .
Tror likevel på løsning
Dersom man holder bankene stengt enda en dag, tror han imidlertid at man klarer å finne en løsning slik at landet får utbetalt kriselånet fra EU og IMF.
Da Kypros i helgen fikk grønt lys for kriselånet på ti milliarder euro var det en forutsetning at landet selv klarte å skaffe nærmere seks milliarder euro gjennom økte skatteinntekter. Uten disse inntektene frykter långiverne at Kyrpos ville trenge inntil 17 milliarder euro i kriselån. Det ville isåfall doble landets statsgjeld og føre til at gjelden ville utgjøre nærmere 150 prosent av årlig verdiskapning. Dette er et nivå på statsgjelden som trolig ikke ville vært bærekraftig over tid.
Forslaget om å pålegge alle kontoinnehavere en engangssskatt på 9,9 prosent på alle innskudd over 100.000 euro og en skatt på 6,75 prosent på alle innskudd under 100.000 euro ble imidlertid møtt med kraftige protester på Kypros. Tirsdag kveld stemte et overveldende flertall i det kypriotiske parlamentet mot en revidert versjon av dette forslaget.
20 år med stagnasjon
Sveriges finansminister Anders Borg mener krisen på Kypros minner oss om at det er viktig å ta inn over seg hvor store de europeiske utfordringene er. Han mener de ti siste og de neste ti årene kan beskrives som en 20 år lang periode av stagnasjon i Europa.
- Europa er i dype og fundamentale problemer, som må løses med at samfunnsmodellen i Sør-Europa endres, sier Borg, som regner med at land som for eksempel Italia må bruke de neste ti til 15 årene på vanskelige og smertefulle reformer.
LES OGSÅ:
- Ville bety at bankene faller sammen som korthus
- Kypros er på vei ut av eurosonen
Kypros går mot bankerott (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.