- Oppgang etter resesjoner har historisk sett blitt avgjort av hvor dyp resesjonen har vært. Hvis en resesjon har vært spesielt hard, vil oppgangen bli tilsvarende rask, sier leder for markedsanalyse Sandrine Tørstad i Statoil (STL).

Men til tross for en brå nedtur for verdensøkonomien, tror likevel ikke Statoils oljemarked-ekspert på en tilsvarende sterk oppgang denne gangen siden resesjonen er koblet med en finanskrise og den globale krisen.

- Veksten i oljeetterspørselen er ikke ventet å vokse som ved tidligere oppganger. Vi forventer ikke at oljeetterspørselen vil få et voldsomt oppsving, sa Tørstad på et oljemarkedsseminar mandag.

Statlig stimulans
Hun sier at det også er en nedsiderisiko for utviklingen fremover fordi Vesten fortsatt har strukturelle gjeldsproblemer. Da krisen kom og etterspørselen på en rekke varer falt kraftig, var det statlige milliardinnsprøytninger som holdt økonomien gående.

- Det er nedsiderisiko ved at man ikke har tatt tak i de strukturelle problemene, som at det er myndighetene som konsumerer. Det er ikke bærekraftig på sikt, advarer hun.

Hun tror det vil ta tid før oljeetterspørselen vil ta seg opp og hun tror det er landene utenfor OECD som vil bidra til veksten.

- Vi forventer fall i OECD-etterspørselen i år. På lang sikt er det i non-OECD vi vil se en vekst, sier Tørstad, men det vil ta tid før vi ser oljeforbruk på samme nivå som før finanskrisen.

- Til tross for vekst i global bruttonasjonalprodukt, forventer vi ikke så mye vekst i oljeetterspørselen i år.

I løpet av 2010 venter Statoil at oljeetterspørselen kommer seg opp på 2008-nivå. I 2009 falt etterspørselen 1,29 millioner fat per dag - i 2010 venter oljeselskapet at etterspørselen stiger 1,22 millioner fat per dag.

Opec rører ikke kvotene
Hun tror ikke Opec vil røre produksjonskvotene når oljekartellet møtes onsdag.

- Det er lite rom for Opec å øke produksjonen nå. Men hvis Opec holder stramt, vil det være rom for økning i produksjonen mot slutten av året, sier hun.

Hun tror Opec på onsdagens møte istedet vil være mer opptatt av at medlemslandene overholder kvotene de er tildelt. I mars ifjor var kvoteoverholdelsen 80 prosent, men siden den gang har den falt jevnt og trutt. I januar var den kun på 57 prosen.

- 70-80 dollar fatet tror jeg er et nivå Opec er fornøyd med, de fleste Opec-land klarer budsjettene sine med 70-80 dollar, sier Tørstad.

Les også: Statoil overrasket over oppgangen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.