Oljeutslippet i Mexigogulfen har ikke bare tatt livet av fugler og dyr, sølt til strendene og fått den amerikanske presidenten til å skjelle ut BP-sjefen. Det vil også få langsiktige effekter for oljemarkedet.

Obama-administrasjonen har innført en seks måneders stans i oljeutvinning på havdyp over 500 fot (152 meter), og ny regulering og økte krav til sikkerhet vil trolig øke.

-100 dollar fatet neste år
- Det er en ganske udelt oppfatning at dette vil gi høyere kostnader og høyere oljepris over tid, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities til DN.no.

Arctic tror oljeprisen vil ligge på 100 dollar fatet til neste år, og 120 dollar i 2012. Et fat nordsjøolje omsettes nå for rundt 73 dollar.

- Vi har ikke endret våre oljeprisestimater, og sannsynligheten for vesentlig høyere oljepriser på mellomlang sikt har økt etter hendelsene i Mexico-gulfen, sier Omdal til DN.no.

Obamas prioriteringer
Han tror borestansen kan forlenges til etter kongressvalget i november og potensielt til 12 måneder, men tror hensynet til forsyningssikkerhet tilsier at moratoriet utover det kun opprettholdes for særskilt sensitive områder.

- Politisk kan det være gevinster å hente for Obama-administrasjonen å forlenge moratoriet (midlertidig forbud, red. anm) til etter kongressvalget til høsten. Personlig mener jeg at USA burde vurdere miljøskader og døde sjøfugl opp mot kostnader, troppestyrker og menneskeliv USA er villig til å ofre i Midtøsten for å sikre rimelig oljeforsyning til USA. Men vi har jo tidligere sett meget langsiktige begrensninger av boring i sensitive områder i USA etter utblåsingen utenfor California i 1969 på 100,000 fat og Exxon Valdez, hvor utslippene var langt mindre enn etter Deepwater Horizon-katastrofen, sier Omdal.

200 dollar før 2015?
Dersom borestansen varer lenger vil det kunne sende oljeprisen raskere opp, noe som vil gjøre oljeimporten dyrere for USA.

- Dersom borestansen varer i lengre enn tolv måneder , og områder i USA og andre regioner blir stengt permanent for oljeboring, øker faren for at oljeprisene vil toppe ut over 200 dollar i den neste oppgangssyklusen potensielt allerede før 2015, sier Omdal.

En kraftig økning i oljeprisen kan legge en demper på den økonomiske gjenopphentningen, men Arctic tror ikke Deepwater Horizon ulykken vil gi slike resultater på kort sikt.

- Det amerikanske energidepartementet estimerer at effekten på 2011 produksjonen i USA av borestansen vil være 70,000 fat per dag. Med fortsatt tilstrekkelig overskuddskapasitet i Saudi Arabia, Kuwait og Abu Dhabi tror vi ikke på ekstreme prisutslag på kort sikt, sier han

Morgan Stanley gjentok onsdag sitt prisanslag for WTI-olje på 95 dollar pr fat ved utgangen av året, melder Bloomberg News onsdag.

Tror kostnadene vil øke
Omdal og Arctic hadde allerede før ulykken tatt høyde for at det er knyttet høyere kostnader til utvinning på dypt vann i beregningen av sine oljeprisestimater.

- Vi mener at de viktigste effektene av ulykken i Mexicogulfen er at kostnadene ved oljeutvinning vil gå opp, på både kortere og lengre sikt, og at mer oljeforsyning vil komme fra miljømessig kontroversielle energikilder som kanadisk oljesand, og at også skiferolje kan bli lønnsomt i større skala, sier Omdal. Det vil også gi økt fokus på å finne alternativer til oljen som energibærer.

Arctic har hatt i sitt basisscenario at utvinning på dypt vann både vil være dyrere og ta lengre tid enn utvinning i mindre krevende farvann.

Det som skjer i Mexicogulfen nå er en illustrasjon av hvor ekstreme forhold og store teknologiske utfordringer oljeindustrien står overfor for å sikre verden tilstrekkelig olje, sier han.

Han tror man vil måtte legge inn høyere sikkerhetsmarginer, prosjektene vil ta lengre tid, kanskje økes kravene til produktspesifikasjon på utstyret som brukes.

- Effekten vil bli høyere kostnader og lavere produksjonsvekst fra dypvannsområder som Mexico-gulfen og potensielt også fra andre områder som Vest-Afrika, Brasil og Norge , mener Omdal.

Riis-Johansen avventer
Amerikanske myndigheter har innført letestopp på alle havdyp over 500 fot ( 152 meter). Dette regnes som grensen for når man ikke kan ha faste innstallasjoner, men må ha flytende rigger.

Det er foreløpig bare amerikanerne som har innført letestans. Men olje- og energiminister Terje Riis-Johansen utsatte tirsdag godkjennelse av nye tillatelser for tildelning av nye områder for petroleumsvirksomhet på dypt vann, til han har får mer kunnskap rundt konsekvensene fra ulykken i Mexicogulfen.

- Nå arbeider vi med den 21. konsesjonsrunden. Den runden vil bli gjennomført i lys av det vi nå opplever i Mexicogulfen. Det er ikke aktuelt for meg å tillate boring på eventuelle nye tillatelser på dypt vann før vi har god kjennskap til hva som har skjedd på og med "Deepwater Horizon" og hva det betyr for vårt regelverk, sa Riis-Johansen ifølge TDN Finans.

Analytiker Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor Markets mener at en utsettelse av leting vil ha en effekt på produksjonen tidligst i 2018-2020.

Meglerhuset tolker uttalelsene til Riis-Johansen "slik at det berører Vøringbassenget, Lofoten og Barentshavet. Vi venter at produksjon på dypt vann kommer til å være en del av bransjen i mange tiår fremover og at amerikanske myndigheter etter hvert vil vurdere deler av det norske regelverket".

Dagens Næringsliv skriver onsdag om Rystad Energy som har beregnet at over en tredel av all ny olje- og gassproduksjon i verden de kommende fem årene vil bli produsert fra felt med større havdyp enn det Obama nå har stanset leting i.

Les: USA innfører nye regler for oljeboring

Obama: - Jeg vil vite hvem jeg skal sparke i baken

<b>Ny lekkasje i Mexicogulfen?</b>

<b>Oljesølet får følger for Lofoten</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.