Mange analytikere mener lånerenten i Norge snart er på vei opp. Men dagens lave renter vil fortsette i overskuelig fremtid - også i Norge, fastslår sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-gruppen.
- Boligrentene vil neppe stige i årene som kommer. Bankenes innlånsrente vil være stabile eller fallende, mens marginene på boliglån i dag allerede er ganske hyggelige for bankene – i hvert fall i forhold til risikoen med boliglån. Og bankenes tap på boliglån nå er så små at det blir vanskelig for bankene å opprettholde sine marginer, sier Andreassen.
Han mener det kan bli vanskelig å holde på en stor renteforskjell mellom utlandet og Norge.
- Renten bør og kommer til å kuttes i Europa. Nå er vi resesjon, og da bør renten være så nær null du kan komme inntil vi har en solid og langvarig høykonjunktur fordi det er bygd opp store reserver av ledig kapasitet og arbeidsledige, sier Andreassen, som tidligst tror på en renteoppgang i Europa i 2015-16.
Resultatet av dette er at presset på den norske kronen tiltar, med kutt i den norske styringsrenten som resultat, mener Andreassen, som i dag holder foredrag om den økonomiske utviklingen i Europa og utsiktene for det norske boligmarkedet under Norske boligbyggelags boligpolitiske konferanse.
En særnorsk høy rente styrker kronekursen, noe som vil gjøre norske varer og tjenester dyrere og mindre konkurransedyktige i utlandet.
- Boost for boligprisene
Andreassen mener at Norges Bank i realiteten ikke lenger styrer renten etter et innenlandsk inflasjonsmål.
- Jeg mener at egentlig har Norge lenge styrt - og kommer til å styre - renten som om vi har valutastyring med et visst tillegg. Dessuten tror jeg tillegget er under press. Hvis Den europeiske sentralbanken kutter renten, er den logiske konklusjonen at det åpner for kutt i Norge, sier Andreassen.
- Hva betyr dette for boligmarkedet?
- Vi har en kombinasjon av at vi importerer mennesker og fallende renter, noe som gir en særlig boost for boligprisene, sier Andreassen, som mener boliger i Norge er 10-15 prosent underpriset i forhold til det lave rentenivået.
Sjeføkonomen tror på lave inntektsoppgjør i årene som kommer, men selv da vil husholdningenes inntekter øke med 4,5 prosent i året.
- Og det er omtrent det man burde få som langsiktig boligprisvekst. Vi er likevel sårbare for at veksten midlertidig blir sterkere enn dette fordi rentenivået er så lavt etter skatt at vi får meget høy egenkapitalavkastning på boligkjøp, sier Andreassen.
Faren på nedsiden mener Andreassen er oljeprisen. Faller oljeprisen betydelig, har ikke det offentlige råd til gode lønnsoppgjør, dermed vil lavere inntektsvekst i husholdningene, dempe boligprisveksten, mener Andreassen.
- Boligbombe med lang lunte
- Mange tror det er en fare for boligboble. Jeg tror vi står overfor en boligbombe med lang lunte hvor bomben er at det ikke er nok bolig til alle i sentrale strøk, sier Andreassen.
Faktisk har igangsettingen av nye boliger falt i det siste.
Andreassen mener for mange reguleringer og særinteresser gjør det vanskelig å få til en stor boom i boligbyggingen.
- Det betyr at folk med barn må flytte ut fra sentrale områder om de skal få seg ordentlig bolig. Og det er nesten ikke mulig å se hvordan dette skal endre seg med kombinasjonen av lav bygging og høy befolkningsvekst, sier han.
I og rundt de største byene, særlig i Osloregionen, ventes det en høy befolkningsvekst fremover. Ifølge seniorforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå vil Oslos befolkning øke med 30 prosent frem til 2030. Hovedårsakene er et sentraliserende innenlandsk flyttemønster og innvandring.
- Og boligprisene er fortsatt for lave til at utbyggere kaster seg ut i noen byggeboom. Vi går mot rasjonering av gode boliger i sentrale strøk. Og rasjoneringsmetoden i vårt samfunn er prisen.
Les også:
Her kan du vedde på at sprengt boligmarked skal gi nye prisrekorder
- Smart å binde renten nå
Vil reversere 15-prosentregelen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.