Norges Bank holdt som ventet renten uendret på 1,5 prosent under dagens rentemøte. Sentralbanken har signalisert at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 14. mars 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.
DNB Markets tror imidlertid at renten blir holdt lav et år lenger enn det.
- Vi tror på lave renter til 2014. Mest sannsynlig til i løpet av første halvår, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til DN.no.
DNB Markets er i ferd med å utarbeide nye renteprognoser, og har derfor ikke noe mer nøyaktig anslag enn første halvår 2014 per i dag.
Presser renten ned
Det er i hovedsak de lave rentene i utlandet som gjør at også den norske styringsrenten blir holdt lav, trass i at norsk økonomi er sterk.
- Rentene utenlands, som allerede er lave, er i ferd med å bli enda lavere. Vi venter nok et kutt i eurosonen, og det virker stadig mer sannsynlig at den svenske riksbanken vil komme med nok et rentekutt, sier Haugland til DN.no.
Den svenske sentralbanken senket renten med 0,25 prosentpoeng igår, fordi situasjonen i eurosonen har bidratt til å bremse utviklingen i svensk økonomi.
Les: Rentekutt i Sverige
Hensynet til kronen
Når den norske kronen er så sterk som den er, begrenser det handlingsrommet til Norges Bank, sier Haugland.
- Utslagene i kronen av et rentehopp kan bli dramatiske, mener Haugland.
Også seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror at hensynet til kronen gjør at Norges Bank vil drøye et eventuelt rentehopp.
- Den sterke kronen er en viktig grunn til hvorfor vi venter at Norges Bank vil vente litt lenger før de hever renten enn signalisert i forrige Pengepolitisk rapport. Mens de signaliserer mars som et sannsynlig tidspunkt for renteheving, venter vi at det vil skje i september, skriver Mork i en kommentar til rentebeslutningen.
Venter renteøkning til sommeren
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener dagens rentebeslutning ikke endrer på noe og var «svært som ventet».
Han tror fortsatt at en renteheving først vil komme til sommeren.
- Oppsummeringen er at ting har stort sett gått som ventet i oktober og at de legger til grunn av inflasjonen etterhvert vil ta seg opp, og at renten etterhvert vil ta seg opp. Det er ikke gitt noen ny tidsangivelse for når det vil skje så jeg vil anta at den rentebanen som ble presentert i oktober fortsatt gjelder, sier Jullum til DN.no.
Norges Bank påpeker også at veksten i Europa ser ut til å bli lavere enn det man har trodd, men at man kan bli enige om tiltak i Europa som kan bedre situasjonen etterhvert.
- Punktestimatet på veksten i Europa har blitt noe lavere, men nedsiderisikoen er blitt mye mindre, forklarer sjeføkonomen.
Lav inflasjon vanskelig å forklare
Norges Bank legger opp til et inflasjonsmål på 2,5 prosent, mens den underliggende inflasjonen i realiteten er 1-1,5 prosent. Det store spørsmålet er hvorfor ikke den er høyere.
- Hvorfor det er lav innenlands inflasjon når lønnsveksten er fire prosent er litt vanskelig å forklare. Det kan ha noe med prisnivåeffekter å gjøre og at vareforbruket er utsatt for konkurranse fra utlandet, som harry-handel, internetthandel og handling i utlandet. Det vi ser er i hvert fall at det er vanskelig for butikkene å ta ut høyere marginer, sier Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.