Fremtidens leder skal helst være en miks av coach og hærfører, sa Colbjørnsen på Årskonferansen på Handelshøyskolen BI i dag.

- Fornyelse, fornyelse, fornyelse. Det er fremtidens største utfordring. Fornyelse og omstilling krever tydelig strategisk ledelse, understreker BI-rektoren. Selv mener han dagens lederrolle dreier seg for mye om å tilrettelegge.

- Norske bedrifter skal finne sin plass i en ny internasjonal arbeidsdeling. De må innstille seg på mer kunnskapsintensiv produksjon, kanskje med nye eiere, flytting, ny teknologi og omorganisering. Offentlige virksomheter får det ikke lettere: De skal imøtekomme flere krav og rettigheter, samtidig som budsjettene blir trangere. Effektiviseringen kommer til å vedvare. Dette vil kreve ledere som tar styringen i større grad. Ledere må få lede! sier Tom Colbjørnsen.

- Redsel for endring
Det betyr imidlertid ikke at tilrettelegger-rollen forsvinner:

- Vi må si "ja takk, begge deler". Fremtidens lederrolle handler både om å tilrettelegge og styre, sier han.

- Flere jobber krever selvstendighet og lokalt ansvar, og kunnskapsinnholdet øker i de fleste jobber. Samtidig kan overordnede mål og strategier kollidere med ansattes egne agendaer. Ledelsen har best tilgang på strategisk og helhetlig informasjon. Derfor er det også riktigst at lederen peker ut veien og sier " Nå gjør vi det sånn". Fornyelse skjer ikke hvis alle går i ulike retninger, utdyper Tom Colbjørnsen.

Han har inntrykk av at endring ofte oppleves som faglig og personlig truende i tidlige faser, men at de aller fleste ender opp med å bli mer fornøyde enn før.

- Vi har en redsel for endring i Norge, men mobilitet er viktig for å unngå stillstand, sier BI-rektoren.

- Aggresjon mot ledelsen
Ledere må bli tydeligere og tøffere. Strategisk styring gir forutsigbarhet i det daglige arbeidet, og skaper dermed også økt arbeidsglede, peker Colbjørnsen på.

- Styringsløst lederskap kan føre til handlingslammelse og aggresjon mot ledelsen - men medabeidere vil la seg styre, så lenge lederen gir uttrykk for at det er til virksomhetens beste og medarbeiderne får medvirkning og medinnflytelse, sier han.

Men lederen er alene om ansvaret, og bør dermed også være alene om å bestemme.

Særinteresser, mediene og tidsånden er sterke motkrefter og kan gjøre sitt ytterste for å utmanøvrere ledere, advarer Tom Colbjørnsen.

- Men ledere må tørre å utfordre. Ja, de kan bli hengt ut på forsiden av VG og andre aviser for det de gjør, men det må de både være forberedt på - og tåle! sier Colbjørnsen.

Les også:
Slik får du jobbene som aldri utlyses
- Brutalisert arbeidsliv? Nei!
Slik avsløres ledere som lyver
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.