Norge er inne i en nedgangskonjunktur som startet tidlig i 2008. Finanskrisen forsterket nedgangen mot slutten av tredje kvartal ifjor. Den siste tiden har det imidlertid vært en lang rekke tegn til bedring i norsk økonomi.

Fra tredje kvartal ifjor og frem til første kvartal i år falt brutto nasjonalprodukt for fastlands-Norge med 2,7 prosent. I andre kvartal steg imidlertid fastlands-bnp med 0,3 prosent.

Ifølge prognosene i årets fjerde utgave av Statistisk sentralbyrås rapport "Økonomiske analyser" vil veksten ta seg gradvis opp i de nærmeste årene.

- Men først i 2011 vil den økonomiske utviklingen kunne karakteriseres som en konjunkturoppgangm, skriver SSB i en pressemelding i forbindelse med fremleggelsen av rapporten torsdag.

I rapporten blir anslaget for fallet i fastlands-bnp i år tatt ned fra - 1,4 prosent forrige gang til - 1,2 prosent. SSB tror også på en raskere vekstoppgang enn tidligere.


SSB regner nå med at ledigheten trolig vil nå toppen i 2011 med en AKU-arbeidsledighet på rundt 110.000 personer.

- Det bratte fallet i den økonomiske aktiviteten i Norge og utlandet gjennom vinterhalvåret er over. Veksten blir imidlertid neppe sterk nok til å hindre økt arbeidsledighet i lang tid fremover, skriver SSB i pressemeldingen.

Ledigheten i Norge har imildertid økt mindre enn i andre OECD-land, noe byrået tror også vil være tilfelle i tiden som kommer.

I forrige utgave av "Økonomiske analyser" fra mai i år anslo SSB at arbeidsledighetsraten ville øke til 4,6 prosent i 2011. Nå er imidlertid anslaget tatt ned til 4,0 prosent.

SSB venter nå at oppgangen i ledigheten blir mindre bratt enn tidligere anslått. I forrige utgave ventet SSB en aku-ledighetsrate på 3,8 prosent i år og 4,6 prosent i 2010 og 2011.

Nå tror SSB at årets ledighetsrate blir på 3,3 prosent, før den stiger til 3,9 prosent i 2010 og altså 4,0 prosent i 2011.

Bremser fallet
Massive politikkinngrep både rettet direkte mot problemene i finansmarkedene og i form av mer tradisjonell etterspørselsstimulering har ført til at nedgangen i norsk økonomi har bremset markert opp.

- Renten er nede på rekordlavt nivå og finanspolitikken er svært ekspansiv. Våre handelspartnere har langt mindre finanspolitisk handlingsrom enn Norge, og dette bidrar til usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover. Vi legger til grunn at veksten internasjonalt vil holde seg svak en god stund fremover, skriver SSB i meldingen.

Tunge år for eksportindustrien
Den svake utviklingen ute vil skape problemer for norsk eksportindustri i mange år fremover, mener byrået.

- Mange av de tradisjonelle eksportnæringene i Norge er hardt rammet av den internasjonale nedgangen. Finanskrisen bidro imidlertid til å svekke kronekursen, noe som lettet presset i mange bedrifter. En del av dette kursutslaget er nå reversert, og vi antar at kronen vil styrke seg videre framover, skriver SSB i meldingen.

Og fordi norsk økonomi samlet sett klarer seg klart bedre enn våre handelspartnere, forventer SSB også en høyere vekst i norske lønnskostnader enn hos konkurrentlandene.

- Svekket kostnadsmessig konkurranseevne vil derfor motvirke bedringen i de internasjonale markedene, mener SSB.

Til tross for vekst i tradisjonell vareeksport framover, antar SSB derfor at eksportvolumet i 2012 bare så vidt vil overstige nivået i 2008.

Nedgang i investeringene
SSB regner med at investeringsfallet i norske fastlandsnæringer som startet alt tidlig i fjor, vil fortsette inn i 2010. På årsbasis antar SSB en nedgang på 12,5 prosent i år og et videre fall på over 4 prosent neste år.

- I 2011 og 2012 regner vi derimot med at investeringene i fastlandsnæringene vil øke klart, men likevel ikke komme over 2008-nivået, opplyser SSB.

Byrået antar at petroleumsinvesteringene vil gå noe ned fra første halvår i år, men at de på årsbasis vil øke fra 2008 til 2009 og holde seg om lag på 2009-nivå ut prognoseperioden.

- Utviklingen i petroleumsinvesteringene ventes dermed ikke å gi noen vesentlige vekstimpulser for norsk økonomi, men det høye nivået innebærer likevel et stabiliserende element for økonomien, opplyser SSB.

Ekspansiv finanspolitikk
Finanspolitikken er i år er ifølge SSB meget ekspansiv, med en anslått vekst i offentlig konsum og investeringer på henholdsvis 5,7 og 12 prosent.

- For neste år antar vi at politikken blir klart mindre ekspansiv. Vi regner med at offentlig konsum vil vokse med 3,5 prosent, mens vi legger til grunn at investeringene vil øke nesten like mye som i år. I 2011 og 2012 er innretningen av finanspolitikken antatt å bli relativt nøytral, opplyser SSB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.