SAS Gruppen gikk på et nytt milliardtap i andre kvartal. Nå lanserer flyselskapet en ny spareplan som skal kutte kostnadene med nye to milliarder svenske kroner.

Dette kommer i tillegg til det opprinnelige spareprogrammet Core. Opp mot 1.500 ansatte kan miste jobben. Samtidig må de som får beholde jobben regne med å gå ned 10-20 prosent i lønn. Også pensjonene blir det kuttet i.

Les:
Kutter 1.500 jobber

Nær smertegrensen
Nå er smertegrensen i ferd med å bli nådd, mener Jens Lippestad, leder i Pilotforeningen i Norge.

- SAS-resultatet er skuffende, og vi er innstilt på at alle ansattegrupper i SAS må gjennom nok en sparerunde. Også pilotene. Men det er bare åtte-ni måneder siden sist pilotene sa seg villige til å gå ned 20 prosent i vilkårene sine. Derfor føler vi at det blir litt unyansert av SAS-ledelsen å snakke om enda flere kutt nå, sier Lippestad til DN.no.

Han påpeker at pilotene var i diskusjoner med SAS-ledelsen om ytterligere kutt før sommerferien, uten at disse forhandlingene er blitt sluttført.

- Men nå ser vi at kravene til kutt har økt enda mer. Jeg savner at ledelsen kommer opp med en god og troverdig plan for å komme seg ut av problemene. Man må se på hvordan hele flyselskapet drives, og snakke om mer enn bare kutt, kutt, kutt. Vi synes at ledelsen i liten grad ser på andre aktuelle tiltak. Det blir litt ensidig å angripe de ansatte hele tiden, sier Jens Lippestad.

- Tøft nå, men...
Leder Asbjørn Wikestad i Luftfartens Funksjonærforening sier til E24 at det viktigste vil være å øke produksjonen per timeverk:

- Hvis pilotene flyr 20 prosent mer på den tiden de er på jobb, så vil det gi samme effekt som et lønnskutt, sier Wikestad.

- Vi har ikke lov til å fly 20 prosent mer, bemerker Lippestad til DN.no, som påpeker at SAS-pilotene jobber minst like mye som Norwegians piloter.

- Og ikke kan vi bli færre piloter heller. Vi er få nok som det er i dag, sier han.

Jens Lippestad har - til tross for at SAS nå er nede i en dyp bølgedal og taper store penger - tro på at flyselskapet skal komme seg ut av krisen.

- Ja, det har jeg. Andrekvartalsresultatet ble forverret av engangskostnader og vi ser lyspunkter i tallene. Det er definitivt håp, selv om SAS nå er inne i en veldig tøff periode, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.