Selv om forliket mellom demokrater og republikanere om å heve gjeldstaket i USA fortsatt må godkjennes av Kongressen, pustet aksjemarkedene lettet ut mandag morgen. Etter nervøse dager i forrige uke, er det bred oppgang på europeiske børser.
Vekst viktigst
Men lettelsen kan fort bli kortvarig. Norske aksjestrateger og økonomer sier forliket i stor grad var ventet, og at oppmerksomheten raskt vil bli rettet mot veksten i verdens største økonomi.
Veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) i andre kvartal var lavere enn forventet, og tallet for første kvartal ble også nedjustert på fredag. Dermed kan det spøke for andre halvår også.
Og bildet blir ikke bedre dersom den amerikanske kredittvurderingen nedgraderes, noe som ifølge ekspertene er høyst sannsynlig til tross for gårsdagens kompromiss.
- Nei, lettelsen blir ikke langvarig. De aller, aller fleste har regnet med at dette skulle ordne seg, rett og slett fordi alternativet har fremstått som uaktuelt, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til DN.no.
- Fokus vil ganske fort gå over på veksten i USA. Vekstsvekkelsen har vært mye kraftigere i første halvår enn det man har trodd. De fleste har ligget inne med bra vekst i andre halvår, men det er klart at det er fare for at det også må nedjusteres. Estimatene for andre halvår og for året som helhet vil nok komme ned.
- Skummelt
Lyshoel mener forøvrig at avtalen som ble presentert av president Barack Obama virker svært forsiktig når det gjelder utgiftskutt, selv om løfter om store kutt kunne rammet veksten på det han betegner som et "skjørt tidpunkt" for amerikansk økonomi. Aksjestrategen tror nå at ratingbyråene vil gjøre alvor av trusselen om å kutte kredittvurderingen til USA fra AAA - for første gang i historien.
- Konsekvensen av for små kutt kan være at amerikansk gjeld blir nedjustert. Jeg tror det kommer til å skje. Europeisk gjeld ser jo ikke så veldig mye bedre ut, så det vil fortsatt være det sikreste å investere i. Men på litt sikt så er det et drypp til som bidrar til at USA kanskje må betale mer rente på de nye lånene sine, frykter Lyshoel.
- Jeg mener fortsatt at man bør være litt avventende, litt forsiktig med aksjer, i hvert fall et par måneder til. Jeg syns svekkelsen i USA ser litt skummel ut, er hans konklusjon.
Kollega Morten Jensen i DnB Nor Markets mener også at amerikansk vekst vil være det viktigste fremover. Virkningen av forliket i USA vil være synlig i aksjemarkedene mandag, men han understreker at avtalen fortsatt ikke er krystallklar. En komité skal nå drøfte fremtidige kutt i offentlige utgifter, og Jensen mener det er viktig at politikerne kommer frem til enighet om de endelige kostnadskuttene.
- Kredittvurderingen blir tatt ned hvis ikke politikerne kommer i mål med del to, advarer han.
I en oppdatering mandag skriver meglerhuset Danke Markets på sin side at de kommende kuttene trolig ikke blir tilstrekkelige til å unngå en nedgradering.
- Vi ser fortsatt mer en 50 prosents sannsynlighet for at det skjer i de neste månedene, heter det.
- Markedet krever innstrammenger
Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities understreker at det er positivt at det tross alt nå er enighet om at gjeldstaket skal heves slik at USA unngår mislighold av gjelden, men sier også at avtalen fortsatt er uklar.
- På lang sikt er det behov for kraftige innstramminger på det amerikanske budsjettet. Det er viktig at politikerne nå får gjennomført innstramminger så markedet får tiltro til at gjeldssituasjonen er bærekraftig på lengre sikt. Markedet vil kreve å se reelle innstramminger, sier han til DN.no.
- Jeg er imidlertid ikke sikker på at det er blitt bevist at de amerikanske politikerne har evnen til å vedta de innstramningene som er nødvendige. Jeg blir ikke overrasket hvis rating-byråene likevel velger å redusere kredittvurderingen, mener også Lødemel.
Han mener imidlertid at dette vil få begrenset betydning for aksjemarkedene, fordi investorene forlengst er innforstått med dette scenariet. Derimot understreker Lødemel at nedside-risikoen for andre halvår har økt etter de skuffende BNP-tallene fra USA i forrige uke.
- Det kan tilsi at andre halvår blir litt svakere. Vi tror likevel på en oppsving i veksten, men nedside-risikoen har økt litt. Og økonomisk vekst er en viktig forutsetning for å få bukt med gjeldsproblematikken, understreker han.
Les mer:
- Den umiddelbare faren er over
Kongresslederne enige i ellevte time
Trenger 216 stemmer for gjeldsavtalen
- Ratingkutt for USA - uansett
Tror på lettelsesrally - men fraråder å satse for mye (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.