- Allerede ser vi en sterk tendens. Vi har solgt langt flere dyre eiendommer enn i fjor, sier daglig leder i Krogsveen Tønsberg, Jørgen Erland Pettersson.
Kostbare strandperler er hete objekter, ifølge den årlige analysen av fritidsboliger ved sjøen, som analysebyrået TNS Gallup har utført på oppdrag fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) og Finn.no. Analysen viser at fritidsboliger ved sjøen har steget med 18 prosent fra samme periode i fjor.
Finn og Eff tror det ligger an til en rekordutvikling for hyttemarkedet når juni- og juli-salgene kan føres inn i analysen, men poengterer også at dyre enkeltsalg gjør store utslag.
Sommersalg kan løfte snittprisen betraktelig
I Vestfold finner vi i år de dyreste hyttene, tatt i betraktning at Vestfold-prisene har steget 11 prosent fra i fjor.
Pettersson poengterer at tallene som er innhentet av TNS Gallup, kun viser salg til og med mai måned. Tønsberg-mannen tror dermed juni og juli kan løfte snittprisen betraktelig.
- Det ligger an til å bli nye prisrekorder. Allerede ser vi at juni-salgene løfter snittprisen. Bare hittil denne måneden har vi solgt fire eiendommer til mellom fem og ti millioner, sier Pettersson til DN.no.
Volumet på landsbasis har så langt økt ti prosent. Mens det ble solgt fire hytter på over åtte millioner kroner på denne tiden i fjor, har Vestfold 11 salg over åtte millioner kroner i år.
De dyreste hyttene i Vestfold finnes på Tjøme, Nøtterøy, i Lillesand og Sandefjord. På Tjøme måtte du i snitt ut med 6,2 millioner og i Sandefjord 5,8 millioner per hytte, basert på tall fra 2010. Disse kommunene bidrar til å trekke opp landsgjennomsnittet, som var på oppimot 2,6 millioner.
Den dyreste hytten solgt i år ligger på Østerøya i Sandefjord, og ble solgt for 23,6 millioner kroner.
- Har løsnet etter toårig nedtur
Nestleder Leif J. Laugen i Eff beskriver prisveksten på 18 prosent som overraskende.
- Selv om vi bare har tilbakelagt en tredel av omsetningsåret, så er aktivitetstallene såpass sterke at det kan virke som vi får omsetningstall på nivå med 2006 og 2007, sier Laugen, og legger til:
- Det er en høy stigning. Det virker som det virkelig har løsnet etter en toårig nedtur.
Også megler Eivind Berentsen i ABCenter Eiendom mener markedet ser lovende ut.
- Vi har tro på at juni og juli blir supre. Da har folk god tid. Folk er også villige til å betale mer når det viser seg at det også er interesse fra andre mennesker, sier Berentsen.
Han regner med en prismessig økning i denne perioden, men tror imidlertid ikke tallene vil komme på nivå med tallene vi har sett hittil.
- Vi har absolutt hatt en økning i omsetning og i forhold til volum, men det er en del enkelttilfeller som drar opp snittprisen betraktelig. Snittprisen i juni og juli vil nok også dras opp av enkelttilfeller, sier han.
På topp ti-listen over kommuner med flest hyttesalg, ser vi nemlig at bare fire av stedene med høyest snittpris dukker opp: Hvaler, Kragerø, Sandefjord og Mandal.
Høyere krav til standard
Jørgen Erland Pettersson i Krogsveen tror folks krav til høyere standard er blant det som gir utslag på prisøkningen.
- Vi ser at kravene til høyere standard stadig blir viktigere. Tidligere har antall kvadratmeter vært det viktigste, og det er fortsatt viktig, men flere kjøpere orker ikke å ha store hytteprosjekter gående, sier Pettersson til DN.no.
Først og fremst strandlinje kjøperne betaler ekstra for. Strandlinje representerte i 2010 en verdiøkning på 81 prosent i forhold til gjennomsnittlig pris.
Laugen begrunner prisøkningen med at folk også har blitt rikere, hvilket gjør at flere ser seg villige til å kjøpe.
- Hytter viser seg å gi bedre avkastning enn i boligmarkedet, men med noe mer svingninger over tid, sier Laugen.
Tall fra 2010 viser at vi betaler mest sammenlignet med snittpris dersom hytta har strandlinje og at avstanden til sjøen påvirker snittprisen betraktelig.
Hvordan tror du hyttemarkedet utvikler seg? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.