Det er lovende, mener Øystein Noreng, professor i oljeøkonomi ved Handelshøyskolen BI.

– Dette er veldig positivt. Men om det er nok, vet jeg ikke. Vi kan se dette som et forvarsel i forkant av meldingen som kommer rett over nyttår, sier han til NTB.

Selskapet opplyser at det i 2011 fortsatt vil holde et høyt aktivitetsnivå. Det skal tas konseptvalg for Dagny og Luva som beskrives som to spennende feltutbygginger.

– De kommende årene vil vi i enda større grad fokusere på de små og standardiserte utbyggingene og økt utvinning på eksisterende felt, noe som henger nøye sammen. Vi vil blant annet jobbe videre med infrastrukturen i Snorre- og Sleipner-områdene. Dette mener vi vil gi oss store nye volumer fram mot 2040, sier konserndirektør Øystein Michelsen i Undersøkelse og produksjon Norge.

Les også: - Vi har 60 prosjekter på gang

Fornuftig
Noreng mener det er fornuftig av Statoil å satse på Snorre og Sleipner.

– Der er det sannsynligvis mer å finne. Når de bygger ut infrastrukturen får de inn småfelt, og det kan bidra til å holde volumet oppe, sier han.

Professoren trekker fram kritikken som er blitt rettet mot Statoil fordi selskapet ikke har satset nok på norsk sokkel.

– De vil holde produksjonen på dagens nivå. Jeg håper de klarer det. Det har gått veldig ned i det siste og da må de prioritere norsk sokkel høyere. Det har vært færre leteboringer på norsk enn på britisk sokkel, samtidig som det har vært mye høyere funnrate på norsk sokkel.

Nye felt
Statoil startet produksjon på tre nye felt og gjorde planene klare for to nye felt i løpet av 2010.

– I 2010 har vi modnet og med det overført om lag 500 millioner fat oljeekvivalenter fra det vi kaller potensielle ressurser og over i reservebanken vår, sier Michelsen videre i pressemeldingen fra Statoil.

Han trekker fram de nye feltene Morvin, Gjøa og Vega som er satt i produksjon i løpet av året. I tillegg er planen for utbygging og drift (PUD) av Gudrun-feltet godkjent. PUD for Valemon-feltet er også innlevert.

– Vi har også tatt investeringsbeslutning for utvikling av Njord Nordvestflanken, Smørbukk Nordøst og Kristin lavtrykksproduksjon. Sist, men ikke minst har vi tatt et viktig konseptvalg for Åsgard-feltet om økt utvinning med havbunnsgasskompresjon for Mikkel-feltet og Midgard-forekomsten, sier han.

Mindre funn
Statoil skriver at utviklingen på sokkelen har vært mindre funn.

Selskapet utvikler derfor standardiserte løsninger som vil gi stordriftsfordeler og lønnsomhet i marginale feltutbygginger, heter det videre.

Professor Øystein Noreng peker på at de nye feltene Statoil trekker fram har vært kjent en god stund, men han ser positivt på at selskapet satser på standardiserte løsninger.

– At de bruker det på mindre funn, er veldig lurt. Det kan bidra til å senke kostnadene, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.