Mens oljeproduksjonen på norsk sokkel i årevis har falt ubønnhørlig, har 2012 blitt et rekordår for naturgass. I gassåret 2011 som varte fra oktober 2011 til oktober 2012, ble det solgt rekordhøye 38,5 milliarder kubikkmeter gass fra statens eierandeler. Til nå i år er gassinntektene 32 prosent høyere enn for de ni første månedene i 2011, skriver Petoro i sin rapport for tredje kvartal.

I tillegg til utbyttene fra Statoil og 78 prosent skatt for alle oljeselskapene på norsk sokkel, har staten også store oljeinntekter fra direkte eierandeler i en rekke felt på norsk sokkel. Disse andelene kalles SDØE-andelene og forvaltes av det statlige selskapet Petoro. Petoro fungerer på mange måter som et helstatlig oljeselskap, med unntak av at selskapet ikke har operatørskap. Selskapet er kun representert i lisensene som partner. All olje selges til Statoil, mens gassen selges sammen med Statoils egen naturgass.

115 milliarder i fortjeneste
Netto kontantstrøm fra SDØE-andelene - som er beløpet Petoro overfører til statskassen - endte på 30,6 milliarder kroner i tredje kvartal. Så langt i år har Petoro tjent 115,1 milliarder kroner til statskassen.

Administrerende direktør Kjell Pedersen i Petoro er meget tilfreds med resultatene så langt.

-Statens direkte investeringer i olje- og gassvirksomheten fortsetter å vise resultater som ethvert selskap kan misunne oss. Dette mener jeg blir viktig å ta med seg for dem som skal tildele nye lisenser de nærmeste årene. Det er også svært positivt at oljeproduksjonen har holdt seg på samme nivå som i fjor. Utfordringen videre blir å sørge for at dette fortsetter, sier han i en melding.

Må bore tusen brønner
Arbeid Petoro har utført i løpet av tredje kvartal viser at det er behov for å bore 1000 nye produksjonsbrønner i felt der staten har direkte eierandeler for å få ut reservene og øke utvinningen.

-Dette er et betydelig høyere antall produksjonsbrønner enn det vi har forestilt oss tidligere, sier Kjell Pedersen.

- Men enda viktigere for å oppnå et slikt antall brønner innenfor feltenes antatte levetid, er det at boretakten må økes radikalt – og langt ut over det som er mulig å få til ved bruk av eksisterende boreanlegg på feltene.

Frykter at oljeselskapene strekker strikken for langt