- Jeg tar til etterretning at Høyesterett har kommet til at latent skatt fra den gamle rederiskatteordningen ikke kan pålegges innbetalt etter overgangsreglene fra 2007, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar til dommen som falt i Høyesterett tidligere i dag.

Johnsen gjentok budskapet da han møtte pressen på ettermiddagen, men han vil ikke lukke boken fullstendig.

- Vi må finlese dommen for å se om det finnes noen handlingsalternativer der, sier Johnsen - til tross for at rederinæringen og opposisjonspartiene mener saken er endelig avgjort med dagens dom i Høyesterett.

Johnsen arvet striden om rederiskatten fra tidligere finansminister Kristin Halvorsen. Inntil i dag ble innkrevingen av den latente skatten på 21 milliarder kroner sett på som SVs største seier i regjering.

Fire milliarder så langt
Høyesterett har kommet til at overgangsreglene som Stortinget vedtok høsten 2007, ikke kan brukes for å innkreve skatt av rederier som ble tvunget ut av den gamle rederiskattordningen da ny ordning ble etablert fra inntektsåret 2007.

Ifølge finansministeren betyr det at de pengene som er innkrevd i tråd med overgangsregelen, omlag fire milliarder kroner så langt, skal overføres til den gamle ordningen.

Det vil i praksis si at det skal tilbakebetales til rederiene som ubeskattede inntekter under det gamle systemet. Det betyr at de styrker rederienes egenkapital.

For rederiene vil dagens seier i Høyesterett få umiddelbar konsekvens. Allerede på mandag forfaller store beløp i forskuddsskatt for rederiene.

- Vil rederiene kunne redusere innbetalingen av forskuddskatten i tråd med dagens dom uten å frykte sanksjoner?

- Nå stiller du et teknisk spørsmål, men jeg antar at de i tråd med det jeg har skissert kan la være å betale den skatten, svarer Johnsen, før han viser til sin ekspedisjonssjef Thorbjørn Gjølstad.

To valg
Ifølge Gjølstad har rederiene to valg: De kan velge å betale forskuddsskatten i tråd med beregningen og få pengene igjen ved skatteoppgjøret høsten 2011, eller de kan redusere innbetalingen og håpe at de ikke blir illagt renter.

- Men renter er vel å betrakte som sanksjoner?

- De har gode utsikter til å slippe renter, svarer ekspedisjonssjefen.

Høyre har reagert på at regjeringen ikke er villig til å erklære nederlag. Partiet mener finansministerens utsagn om å "vurdere handlingsalternativene" bærer en trussel i seg.

- Nå må folk roe seg litt ned. Det må være tillatt å lese dommen før man konkluderer, svarer Johnsen på beskyldningene. Han sier regjeringen tar sikte på å konkludere så raskt som mulig.

- Veldig spennende
Selv om Johnsen trenger tid til å lese dommen, betegner han den allerede nå som interessant.

- Det vil nok bli diskusjoner i ettertid om dommen. Det er en interssant dom og jeg vil ikke utelukke at den kan bli brukt i læreboksammenheng i fremtiden, sier finansministeren, som innrømmer at han fulgte domsopplesningen direkte på radio.

- Det var veldig spennende. Etter at første- og andrevoterende var ferdige, kom det i rask rekkefølge.

Finansministeren bemerker at det var ganske stor avstand mellom det flertallet og det mindretallet mente, og at flertall på én la en annen tolkning til grunn enn det departementets lovavdeling hadde kommet frem til.

- Denne dommen har to dimensjoner: Den ene er Høyesteretts dom over overgangsordningen, og den andre er de ulike prinsippene som legges til grunn og som vil bli debattert i juridiske kretser fremover, sier Johnsen.

Les også:
Rederne vant milliardkampen

<b>- Jeg skal drikke champagne</b>

<b>- Dette er ingen seier</b>

<b>- Bra for fellesskapet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.