- Lederskap er noe ledere tar når de blir testet i vanskelige situasjoner, men det finnes ingen snarveier til lederskap, sier Tom Karp, som har skrevet boken "Ledelse i sannhetens øyeblikk - om det å ta lederskap".
Karp er førsteamanuensis i ledelse ved Markedshøyskolen og seniorpartner i lederutviklingsmiljøet Emergence, og har lang erf#229 som leder, rådgiver, lederutvikler og forsker.
Hvis sjefer klarer å ta lederskap når situasjoner krever det, kan de lede mindre i hverdagen, mener han.
- Med det mener jeg at de kan bruke mindre tid og energi på å følge opp alt som skjer, de trenger ikke detaljstyre eller ha full kontroll, sier Karp.
- Ledelse er krevende
I dag får ledere mindre hjelp av strukturer og formell autoritet. Dermed må de finne andre veier til ledelse, og de må mer enn før gjøre seg fortjent til å få lederskap i situasjoner som oppleves som vanskelige, både overfor andre og seg selv, forklarer Tom Karp.
- Ledere som har blitt testet i avgjørende situasjoner - og som har bestått testen - kan i større grad stå bak sine medarbeidere og la disse gå foran i en operativ hverdag. Det kan de gjøre i trygg forvissning om at de som ledere har fått en tillit, respekt og autoritet av andre, noe som medfører at de ikke behøver å få bekreftet sin posisjon, og seg selv, til enhver tid, sier han.
Karp gir ingen oppskrift på det å ta lederskap i boken sin, heller ikke en oppskrift på hvordan man utvikler seg som leder. Glem snarveiene, for ledelse er krevende, understreker han.
Blir testet
- At lederskap ofte må tas og fortjenes, er noe de fleste erfarne ledere vet. Men det er færre som vet at denne retten til å lede kommer som en følge av avgjørende situasjoner hvor ledere blir testet, sier Karp, og understreker at dette er en viktig konklusjon. For:
- Noen unge ledere tidlig i karrieren tror kanskje at utviklingen deres vil komme som et resultat av at de må ha mer kunnskap enn andre. De tror at de må jobbe hardere, være flinkest, prestere til enhver tid, tilegne seg det siste innen kunnskap, lese et utall ledelsesbøker og delta i en mengde selvutviklingskurs. Eller de tror at det handler om å spille "spillet", bygge relasjoner, delta i intern politikk, smiske eller være på rett plass til rett tid. Eller de mener at det er tilfeldighetene som råder. Alle kan ha rett. Alt dette kan være veier til ledelse, men også veier fra ledelse, sier Karp.
Avgjørende, vanskelige eller krevende situasjoner hvor du testes som leder gir deg muligheten til å oppdage nye sider av deg selv og dine relasjoner. Det er i slike situasjoner medarbeiderne dine tar valget om de vil følge deg eller ikke.
I mange tilfeller bør du fokusere mer på å ikke demotivere medarbeidere i stedet for å bruke mye tid på motivasjonsteknikker, mener Tom Karp.
- Som leder kan du unngå å demotivere ved at du klargjør roller, definerer ansvarsområder, tar fatt i ting som ikke er bra i organisasjonen og delegere på en ryddig måte, sier han.
- Ingen naturrett å lede
- Det å ta lederskap handler om å håndtere motstand: Ytre motstand fra forskjellige interessenter og indre motstand i forbindelse med kampene du fører med deg selv, legger han til.
Hvis du ønsker å ta mer lederskap må du klare å gå inn i motstand, stå i denne og samtidig klare å skape bevegelse hos andre mennesker.
Men ledelse egner seg ikke for alle, mener Tom Karp.
- Det er ingen naturrett å lede, selv om handelshøyskoler og konsulentselskaper ser ut til å mene at alle er åpne harddisker som bare kan fylles opp med kunnskap. Det har også med personlighet og erf#229 å gjøre: Ikke alle har det som skal til for å utøve ledelse, og det er ikke bra når man kun blir forfremmet til leder som resultat etter lang innsats fordi de er flinke i sitt fag. Mange av dem vil få dårlige dager på jobben, mestre lite og burde aldri blitt ledere. Jeg tror dessuten at modning fremmer lederskap. Hvis man har møtt motstand, gått på trynet noen ganger og opplevd noen smeller, tror jeg at man blir en bedre sjef. Man lærer av sine egne feil, og ledere er ikke perfekte de heller.
Les også: Lærer ledere av sine feil?
- Sjefer får kick av å ta beslutninger
Orket ikke livet som toppsjef (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.