Statoil har mange ganger de siste årene konkludert med at kostnadene ved oljeutvinning må ned og at små funn må bygges ut kjapt.

Fasiten er likevel at kostnadene går opp, og intensiteten ned, konkluderte Petoro-sjef Kjell Pedersen onsdag.

Les mer: <b>- Om to år er det for sent</b>

- Løsningen
- Vi mener at en av ett av tiltakene er mer industrialisering og standardisering, altså bruke den samme typen utstyr flere ganger, slik at man slipper å finne opp kruttet hver gang, sa Helge Lund til DN.no på selskapets strategioppdatering i London i januar.

Statoil jobber hardt med å lage standardløsninger som både kan bestilles i mer enn ett eksemplar fra verft og teknologibedrifter, og som kan brukes mer enn en gang.

Målet er å få at man kan få lenger produksjonsserier og dermed få ned kostnadene.

- Tidligere har man funnet løsninger for hvert enkelt felt. Nå er ideen å gjenbruke ideer og utstyr. Vi jobber konkret med dette. Vi har allerede identifisert såkalte fast track som kan gi 70.000 nye fat per dag. Utstyret en viktig del av det, sier Lund.

Les om Statoils nye rigg-konsept her: Statoil bygger egne super-rigger

Hurtigutbygginger
- Men standardisring er bare et av flere virkemiddel, sier Lund.

Nå har startskuddet gått for Statoils mye omtalte "fast track", altså hurtigutbygginger av små funn.

I dag kom meldingen om at Gyrid-utbyggingen er besluttet. Med sine anslåtte 30 millioner fat olje og gass kan Gygrid-feltet i Norskehavet forlenge levetiden til den eksisterende Njord-plattformen med flere år, skriver Statoil. Basert på dagens ressursgrunnlag vil Njord stenge ned i 2015.

Muligheten til å tenke annerledes på oljeutbygginger, kommer i stor grad på grunn av utviklingen av undervannsfelt. Når det gjøres små funn i nærheten av store, utbygde felt, kan det holde med en relativt sett liten installasjon på havbunnen, som knyttes opp med rørledning til plattformene som allerede står der.

Økt utvinning
På Offshore Strategikonferansen forrige uke, la teknologidirektør Siri Espedal Kindem i Statoil frem selskapets beste eksempler på innovasjon for å få mer ut av norsk sokkel.

I tillegg til standardisering og hurtigutbygginger, jobber selskapet med flere ulike prosjekter for økt utvinningsgrad.

Det mest spennende mener Kindem er geofysisk reservoarmonitorering (GRM) og EOR (Enhanced Oil Recovery) som er økt utvinning ved hjelp av kjemiske virkemidler. Forsøk med kjemiske metoder skjer nå på Heidrun, Snorre og Gullfaks. Monitorering for å bedre forståelsen av reservoarene er satt i gang i 20 forskjellige brønner.

Økt utvinningsgrad er sett på som en svært viktig del av å forlenge norsk oljealder.

Les mer: Kan gi 7000 milliarder ekstra

Les også:

<b>- Ingen investor vil satse på de siste fatene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.