Til tross for fortsatt rekordhøye investeringer forsøker oljeselskapene å forberede seg på verre tider. En oppsummering på forrige ukes topplederforum i Olje- og energidepartementet viste at ansettelsesstopp går igjen i de store oljerelaterte selskapene i Norge. I tillegg kuttes prosjekter.
Les mer: StatoilHydro kutter seismikk og StatoilHydro utsetter prosjekter
Kan miste nyutdannede
Den akutte reaksjonen på oljeprisfallet og totalomvending i rekrutteringspolitikken får oljenestor Kjell Pedersen til å minnes forrige nedtur.
- Min største bekymring er signalene vi nå gir til den yngre garde og til de nyutdannede. Hvis vi ikke ansetter de studentene som vi har brukt fire år på å overbevise om at de skal inn i vår bransje, så mister vi dem, sier han.
På grunn av en rekke hendelser på slutten av nittitallet utløst av en oljepris på 9 dollar fatet, mangler det mange årskull med petroleumsingeniører i Norge.
Nedgang skremmer
I 1998 gikk oljeprisen under 10 dollar fatet. Effekten var storstilte kostnadskutt, utsatte prosjekter og fusjoner mellom oljegiganter som ExxonMobil, TotalFinaElf, ChevonTexaco, som igjen førte til et stort antall oppsigelser og flukt av folk som heller ville jobbe andre steder.
- I tillegg fikk dette mye oppmerksomhet i media. Det førte til at veldig mange færre søkte seg til olje-utdanninger. Det er faktisk en klar sammenheng mellom søknadene til oljerelaterte studier og oljeprisen (se graf nederst i artikkelen), forklarer informasjonsrådgiver i Oljeindustriens landsforening (OLF), Kjetil Hjertvik.
Oljebransjen har de siste årene jobbet systematisk med rekruttering på videregående skoler og høyskoler, i konkurranse med alternativ energi og annen industri. Det har vært konstant rekruttering i selskapene på sokkelen så lenge oljeprisen har steget og aktiviteten har økt, og OLF ser effekt av arbeidet de har gjort.
- Må sikre de unge jobb
Men Kjell Pedersen har vært i spillet så lenge at han frykter det som kommer. Blir det kutt i antall ansatte advarer han mot å gjenta tabbene.
- Man må gjøre oppsigelsene på en skikkelig måte. Vi må sikre at de unge kommer inn, oppfordrer han innstendig.
Kristin Færøvik, administrerende direktør i Marathon Oil i Norge har sett på alderen på dagens petroleumsingeniører. Bildet er urovekkende, mener hun.
- Globalt er de en kjempeutfordring å erstatte alle petroleumsingeniørene som går av med pensjon.
Trenger de klokeste hodene
Og selv om oljealderen kanskje er på hell, er ikke behovet for ingeniører noe mindre.
- Det er viktig at vi ikke gir slipp på ung kompetanse. Det som ligger foran oss er teknisk krevende. Vi trenger alle de klokeste hodene inn i industrien, sier hun.
Færøvik presiserer overfor DN Energi at Marathon rekrutterer, og absolutt ikke har ansettelsessstopp.
Selv om norsk olje- og gassproduksjon ser ut til å falle fremover, er Norge fortsatt en større produsent enn Kuwait er i dag, i 2030.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.