- Nå skjønner vi godt at hun ikke svarte, sier researcher Robert Leite til DN.no.

VG avslører i dag at sjefen for kontoret som godkjenner hvem som får jobbe i helse-Norge, selv forfalsket dokumenter som gav henne jobben som administrasjonssjef i Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

Les også:
<b>- Jeg ble både lamslått, forbannet og sjokkert </b>
Helsesjef sier opp etter forfalskning av studiebevis

 

Liv Løberg (60) oppgav at hun var siviløkonom med utdannelse fra prestisjetunge London School of Economics og Queen Mary College i London, og skrøt dessuten på seg arbeidserf#229 som sykepleier og anestesisykepleier med utdannelse fra Sabbatsberg Sjukhus og Karolinska Institutet i Stockholm.

Overfor VG innrømmer hun via sin advokat at cven ikke er korrekt.

Sendte brev
Spørsmålet mange stiller seg er hvordan i all verden en etat som har til oppgave nettopp å kontrollere ektheten i andres oppgitte bakgrunn, kan ansette en sjef uten å oppdage at cven hennes er bløff.

- Jeg må nesten le, sier resarcher Robert Leite i Meditor Search til DN.no.

Han jobber i et firma som nettopp tilbyr dokument- og kildekontroll for å bekrefte opprinnelse og gyldighet av blant annet den bakgrunnen jobbsøkere oppgir at de har.

Men det er ikke derfor han nesten må le av saken.

- Det er fordi vi i samarbeid med tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen sendte brev til Løberg i mars i år, med beskjed om hvor viktig det er med sjekk av jobbsøkere, sier Leite.

I alt fikk 50 direktører og administrasjonssjefer i Helsetilsynet, Helsedepartementet, Helsedirektoratet og ikke minst Liv Løberg i Statens Autorisasjonskontor samme brev.

Meditor Serach fikk bare ett svar på sine henvendelser.

- Helsedepartementet skrev og takket for informasjonen, men at de allerede hadde fokus på problemet og at de kjente til tjenesten vår. Vi kan godt skjønne hvorfor Liv Løberg ikke svarte, sier Leite, med henvisning til det som nå har kommet frem.

Kan sjekke selv
Meditor Search driver, til forskjell fra rekrutteringsfirmaer, ikke med å finne frem til dyktige kandidater til jobber. Deres oppgave er kun å sjekke om cven som arbeidssøkeren har oppgitt stemmer med virkeligheten.

En standard undersøkelse hos Meditor Search koster 5-6.000 kroner.

Selv om Leite mener det er en god investering å bruke penger på å overlate kontrolljobben til et firma med et effektivt kontaktnett, legger han ikke skjul på at mye juks kan avsløres med enkelhet av arbeidsgiveren selv.

At Liv Løberg aldri hadde tatt siviløkonomutdannelse i London eller at det ikke finnes spor av hennes angivelige arbeidserf#229 som anestesilege i Stockholm, kunne lett vært avdekket, mener Leite.

- Det ville være ganske raskt gjort uten særlig omfattende undersøkelser. Det er bare å innhente en kopi av vitnemålet og videresende det til kilden. Da ville man få svar på om studiet var reelt og opplysningene stemmer og sett om vitnemålet var manipulert, sier han.

Naive nordmenn
De fleste arbeidsgivere stoler imidlertid nærmest blindt på opplysningene en arbeidssøker oppgir om egen bakgrunn.

- Undersøkelser viser at 95 prosent av arbeidsgiverne i USA sjekker om opplysningene i cven er korrekte. I Norge er tallet kanskje fem prosent, mener Leite.

Den minimale faren for å bli grepet i cv-bløff har også bidratt hvor vanlig slikt juks er.

- Vi tror omfanget er enormt. Når vi kommer inn i bildet finner vi feil i bakgrunnen til 25 prosent av de personene vi sjekker. Og da snakker vi om personer som på forhånd har gitt sitt skriftlige samtykke i at vi går inn og kontrollerer opplysningene de har gitt.

Han oppgir at rundt fire prosent ikke gir dem tillatelse til å sjekke bakgrunnen når de blir spurt.

- Da oppgir de gjerne at de har fått et annet jobbtilbud, forteller Leite.

Koseprat
I en undersøkelse utført av Næringslivets Sikkerhetsråd i Norge, svarer 68 prosent av arbeidsgiverne at de ikke sjekker bakgrunnen til de ansetter.

Men det betyr ikke engang at de resterende 32 prosentene gjør det, tror researcheren.

- De som oppgir at de sjekker bakgrunn, tenker gjerne på et referanseintervju. Men det er jo bare en koselig prat med kandidaten og at man ringer personer som kandidaten selv har plukket ut.

Leite mener det er på tide at norske arbeidsgivere våkner opp.

- Vi ble nylig kåret til verdens mest naive folkelslag. Vi tror så godt om alle sammen. Hvorfor skal folk lyve når de søker jobb hos oss, spør de.

Men lyve gjør vi altså:

Fikk god jobb med falske NHH-papirer

Unge kvinner bløffer i CV-en

DN.no har vært i kontakt med konsulentfirmaet som fant frem til og anbefalte Liv Løberg. De ønsker verken å kommentere hvilke undersøkelser de gjorde rundt hennes bakgrunn spesielt, eller bakgrunnen til kandidater generelt.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.